Netanjahu novi premijer Izraela?

Bendžamin Netanjahu, predsednik partije izraelske desnice Likud, mogao bi da formira vladu, ukazuje zvanični rezultati parlamentarnih izbora.

Izvor: B92

Petak, 13.02.2009.

01:06

Default images

Likud je dobio 27, a partija centra Kadima, šefice diplomatije Cipi Livni, 28 od 120 mesta u parlamentu na izborima održanim u utorak. Očekuje se da će Netanjahu formirati blok sa ostalim desnim partijama koje će zajedno imati većinu u skupštini.

Netanjahu, bivši izraelski premijer, sastao se juče sa liderima stranke Šas, koja je osvojila 11 mesta, a predstoji mu sastanak sa predstavnicima Ujedinjenog judaizma Tore koji ima pet poslaničkih mandata.

Lider Likuda razgovarao je i sa Avigdorom Libermanon, liderom partije ekstremne desnice Izrael Beiteinu, koja je dobila 15 mandata.

U međunarodnoj zajednici strahuju zbog najave formiranja vlade sa ekstremno desničarskim elementima pošto bi to moglo da potkopa mirovni proces sa Palestincima.

Međutim, Cipi Livni je izjavila da "zvanični rezultati pokazuju da je narod podržao Kadimu". Iako njena stranka ima jedno poslaničko mesto više nego Likud, analitičari ocenjuju da ona ne može da formira vladu pošto nema dovoljno saveznika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: