Sednica Saveta bezbednosti o Gazi

Arapske zemlje rade na nacrtu rezolucije koju bi Savet bezbednosti UN mogao danas da usvoji, a kojom će se zahtevati prestanak "izraelske agresije" u Gazi.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 06.01.2009.

08:43

Default images

Sednici bi trebalo da prisustvuje i generalni sekretar svetske organizacije Ban Ki Mun, koji će prethodno razgovarati sa američkim predsednikom Džordžom Bušom. Najavljen je i dolazak francuskog šefa diplomatije Bernara Kušnera, kao i nekoliko ministara spoljnih poslova arapskih zemalja.

Pozivi evropskih diplomata, ali i velikog broja svetskih zvaničnika, na prekid vatre, i dalje ne uspevaju da spreče nove ljudske žrtve u pojasu Gaze, gde se nastavlja ofanziva izraelske vojske.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun, nakon sastanaka sa predstavnicima obeju strana, pozvao je na uzajamni prekid vatre.

"Pomno pratim užasnu krizu koja se širi. Civili u Gazi izloženi su masovnoj traumi, koja nije njihovo delo. Duboko sam zabrinut zbog trenutne situacije. Takođe sam duboko zabrinut zbog eskalacije sukoba, koja može uticati na stabilnost celog regiona", rekao je on.

"Moramo insistirati na tome da Izrael prekine sa prekomernom upotrebom sile, što sada čini. Moramo insistirati da Hamas odmah prekine sa raketnim napadima, koji su kontraproduktivni", rekao je Ban Ki Mun.

EU za primirje, SAD optužuju Hamas

Francuski predsednik Nikola Sarkozi, koji je na Bliskom istoku, pozvao je na prekid vatre. Nakon susreta sa egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom, sreo se i sa premijerom Izraela Ehudom Olmertom, kao i palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Francuskom šefu države u Ramali se pridružila evropska delegacija, koju predvodi češki ministar spoljnih poslova Karel Švarcenberg, u kojoj je i šef francuske diplomatije Bernar Kušner.

"Mi, Evropa, želimo što je moguće brže prekid vatre. Vreme radi protiv mira. Treba da oružje ućuti i da se uspostavi privremeno humanitarno primirje", rekao je Sarkozi.

"Zahtevam trenutni bezuslovni prekid izraelske agresije prema narodu u pojasu Gaze. Spremni smo da razmatramo sve probleme, koji uključuju i uspostavljanje primirja, otvaranje granica, kao i međunarodno prisustvo na okupiranim palestinskim teritorijama", kazao je Abas.
Evropska komesarka za spoljne poslove Benita Ferero-Valdner izjavila je da Hamas mora da obustavi raketne napade na Izrael, a da ta zemlja mora da obustavi kopnenu ofanzivu na Gazu, ocenivši da su obe strane odgovorne za izbijanje nasilja.

Šef češke diplomatije Karel Švarcenberg izjavio je da računa na primirje, ali tek za nekoliko dana. "Stvari su se pokrenule, ali idu vrlo sporo. Do primirja ima još nekoliko dana. Ne možemo da ga očekujemo ni danas ni sutra", kazao je Švarcenberg.

Na primirje poziva i specijalni izaslanik mirovne četvorke na Bliskom istoku i bivši britanski premijer Toni Bler.

Međutim, izrealske diplomate ponavljaju da akcije vojnih snaga nisu usmerene protiv Palestinaca, već protiv terorističke organizacije Hamas i dodaju da one neće stati.

"Izrael je reagovao kako bi sprečio terorističke akcije. Pre vojnih operacija, Hamas je raketirao Izrael, a mi smo se uzdržavali. To je prestalo kada smo se odlučili na vojnu akciju", izjavila je Cipi Livni, ministarka spoljnih poslova Izraela.

"Nadalje, kada Izrael bude napadnut, on će i odgovoriti. Ovo je rat protiv terorizma", rekla je ona.

Portparol američkog Stejt departmenta Šon Mekormak izjavio je da bi SAD volele da dođe do hitnog prestanka sukoba u Gazi, ali i da bi prekid vatre trebalo da bude održiv i vremenski neograničen.

Mekormak je izjavio i da odlazak državnog sekretara Kondolize Rajs u Ujedinjene nacije treba da pokaže da su SAD otvorene za raznolike načine da se postigne prekid vatre, preneo je Rojters.

"Očigledno je da želimo da budemo konstruktivni. Rajsova ide u UN da bi pokazala da činimo svaki mogući diplomatski napor da pokušamo da postignemo primirje u skladu sa uslovima koje smo naznačili", kazao je portparol novinarima posle vesti da su izraelski vojnici tenkovskim granatama ubili najmanje 40 civila koji su potražili sklonište u jednoj školi UN-a.

Portparol Mekormak nije, međutim, zatražio od Izraela da zaustavi napade u mediteranskom priobalnom području.

Američki predsednik Džordž Buš nije pozvao na prekid vatre. Buš je rekao da bilo kakvo primirje u Gazi mora da uključi i mehanizme kojima bi se sprečio Hamas da nastavi da raketama gađa Izrael iz te palestinske oblasti.

"Umesto da brine za narod u Gazi, Hamas je odlučio da iskoristi pojas Gaze da odatle raketira i ubija nevine Izraelce. Izrael je odlučio da zaštiti sebe i svoj narod. SAD je zabrinut zbog humanitarne krize", rekao je Buš.

"Nama je stalo do ljudi u Gazi, te smo zato obezbedili nekoliko miliona dolara vrednu pomoć. Naravno da bismo svi mi želeli da nasilje prestane, ali to mora biti na način koji bi omogućio da se kriza ne ponovi. U bilo kom dogovorenom primirju mora da postoji i uslov da Hamas ne može da koristi pojas Gaze da odatle lansira rakete", dodao je Buš.

Olmert odbacio prekid vatre

Izraelski premijer Ehud Olmert odbacio je predlog EU da se uspostavi 48- časovni humanitarni prekid vatre s palestinskim Hamasom, koji kontroliše pojas Gaze.

Olmert je rekao grupi šefova diplomatija zemalja EU u poseti Izraelu da je ta država umorna od gestova, dok izraelska armija nastavlja kopnenu ofanzivu duboko u pojasu Gaze.

"Mi smo poštovali prekid vatre, iako smo svakodnevno bili izloženi raketiranju," rekao je Ehud Olmert misleći na šestomesečni prekid vatre s Hamasom koji je istekao 19. decembra. Tokom tog primirja drastično je smanjen broj raketa koje su Palestinci ispaljivali na južne izraelske gradove i sela, ali je posle skoro svakog kršenja prekida vatre izraelska armija odgovarala zatvaranjem granica prema toj palestinskoj teritoriji. Zato je Hamas optužio Izrael da nije ispuni svoje obaveze iz dogovora i nije digao blokadu Gaze.

"Sada je vreme za akciju. Mi smo spremni na prekid vatre samo u zamenu za akcije, a ne prazne reči," kazao je Olmert.

Izraelski premijer je sinoć rekao francuskom predsedniku Nikoli Sarkoziju, koji je takođe bio u poseti Jerusalimu, da Izrael neće poštovati prekid vatre koji nametne Savet bezbednosti UN bez izraelske saglasnosti.

Arapske zemlje trenutno vrše pritisak da se usvoji rezolucija koja poziva na momentalan prekid vatre, prenose izraelski mediji. Izrael i ovog puta polaže nade u SAD, pa i Francusku da ometu takve arapske napore.

Šefovi diplomatija predvođeni Karlom Švarcnebergom iz Češke, koja predsedava EU, došli su u Jerusalim posle posete Kairu i sastali se i sa predsednikom Izraela Šimonom Peresom, koji im je rekao da Evropa mora da otvori oči su odnosu na sukobe u Gazi.

Nakon razgovora sa Švarcenbergom, šefom diplomatije Švedske Karlom Biltom i komesarom EU za spoljne odnose Benitom Fererom-Valdner, Peres je rekao da Izrael ne nastoji da popravi svoj imidž, već vodi sveobuhvatan rat protiv ubilačkog terora koji je delo Irana, kako je ocenio.

"Nijedna evropska zemlja ne bi tolerisala raketnu vatru na svoje građene i oni moraju razumeti da je Hamas teroristička organizacija najgore vrste koja koristi svoje stanovništvo, žene i decu za ljudske štitove", rekao je Peres, naglasivši da se rakete skrivaju u dečjim sobama, bolnicima i univerzitetima, a posledica je povređivanje dece.

Takođe je rekao da Hamas namerava da uništi izraelske gradove krijumčarenjem tona eksploziva kroz tunele ispod granice s Egiptom. Benita Ferero-Valdner rekla je Peresu da svaka zemlja ima prava da se brani, ali da su izraelske akcije u Gazi nesrazmerne.

"Rečeno nam je da postoji ozbiljan problem u Gazi u distribuiranju isporuka agencija za pomoć", rekla je ona, objasnivši da je cilj EU postizanje humanitarnog prekid vatre. "Reći ću vam, gospodine predsedniče, da imate ozbiljan problem na međunarodnoj sceni i da se imidž Izrael uništava", dodala je Benita Ferero-Valdner.

Sarkozi: Sirija da pritisne Hamas

Francuski predsednik Nikola Sarkozi pozvao je danas Siriju da izvrši pritisak na svog saveznika, na Hamas, kako bi u pojasu Gaze došlo do mira. "Kad je reč o Siriji, ona treba da izvrši pritisak na učesnike, a posebno na Hamas, u cilju ponovnog uspostavljanja mira", rekao je Sarkozi nakon razgovora sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom u Damasku.

Sarkozi je, kako je rekao, "uveren da Sirija može da pruži važan doprinos u pronalaženju rešenja".

"Predsednik Asad može da ima ulogu u tome. On mora da ubedi Hamas da napravi razuman izbor - mir i pomirenje među Palestincima", ocenio je francuski predsednik.

Sirijski predsednik je osudio izraelsku ofanzivu u kojoj je od 27. decembra poginulo više od 560 Palestinaca.

Pozdravljene izjave evropskih lidera

Evropski jevrejski kongres (CJE) je danas pozdravio izjave evropskih državnika, a posebno Nikole Sarkozija i Angele Merkel, koji su kao odgovornog za sukob sa izraelskom vojskom u pojasu Gaze označili palestinsku islamsku organizaciju Hamas.

"Medjunarodna zajednica i Evropska unija moraju da shvate da je borba protiv Hamasa deo svetske kampanje protiv terorizma", poručio je Evropski jevrejski kongres, podsećajući da je ta palestinska organizacija na evropskoj listi terorističkih organizacija.

Liban: Deca na protestima

Više hiljada dece okupilo se danas na poziv radikalnog libanskog pokreta Hezbolah ispred sedišta UN u Bejrutu osuđujući izraelsku ofanzivu na pojas Gaze. Učenici stari od 6 do 13 godina uputili su generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu pismo u kome pozivaju na "okončanje izraelske agresije" na pojas Gaze i ukidanje blokade te palestinske teritorije.

Deca su na protestu nosila makete palestinskih raketa "kasam" i automatskog oružja, kao i slike dece poginule u izraelskim napadima.

Više stotina dece protestovalo je i u izbegličkom palestinskom kampu na jugu Libana.

"Arapski lideri, da li ste postali slepi", "Deca u Gazi umiru od gladi! Koji su oni zločin napravili da bi bili tako masakrirani", neki su od transparenata.

U izraelskoj ofanzivi na pojas Gaze koja je počela 27. decembra poginulo je najmanje 580 Palestinaca, među kojima 159 dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: