Dinar ojačao, nove mere NBS

Dinar je ojačao u odnosu na evro za 3,6 odsto. Istovremeno, Monetarni odbor Narodne banke Srbije doneo je nove mere koje će omogućiti jačanje dinara.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 08.12.2008.

00:32

Default images

Monetarni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na 17,75 odsto i da dinarsku obaveznu rezervu, koju poslovne banke drže u centralnoj banci, poveća sa 20 na 40 odsto, saopštila je NBS. Dinar je od danas jači za 3,2 dinara, tako da će zvanični srednji kurs evra biti 86,26 dinara.

Promenom stope dinarske devizne rezerve NBS će, kako se navodi u saopštenju, "ponovo bankama vratiti dodatnu deviznu likvidnost i istovremeno će povući iz opticaja višak dinara, kako bi pozitivno uticala na stabilnost cena". Odluke da se menja dosadašna stopa obračunate obavezne rezerve u evrim koja se drži u dinarima, doneta je posle ramatranja aktuelnih kretanja na svetskom finansijskom tržištu i analize mogućih efekata na domaći finansijski sistem.

Izmenama Odluke o obaveznoj rezervi banaka kod NBS, predviđeno je da osnovicu za obračun dinarske i devizne obavezne rezerve, koju čine obaveze po osnovu depozita i kredita primljenih iz inostranstva, kao i devizne subordinirane obaveze, čini prosečno dnevno knjigovodstveno stanje tih dinarskih i deviznih obaveza u septembru 2008. godine.

Taj način obračuna obavezne rezerve primenjivaće se, kako ističe NBS, izuzetno, počev od obračunskog perioda 18. decembar 2008. - 17. januar 2009. godine, pa zaključno sa obračunskim periodom 18. maj 2009. - 17. jun 2009.godine.

Novi način obračuna obavezne rezerve, kako ukazuje NBS, doprineće da višak oslobođene devizne likvidnosti ostane u bankarskom sektoru Srbije, umesto da se koristi za razduživanje banaka u inostranstvu ili za smanjenje depozita iz inostranstva.

NBS je donela i odluku, koja će važiti od 31. januara 2009. godine, da smanji neto otvorenu poziciju banaka sa sadašnjih 20 na svega 10 odsto, kako bi se banke manje izlagale riziku od kretanja kursa.

Centralna banka je poslednjeg radnog dana prošle nedelje na dva sastanka međubankarskog deviznog tržišta kupila ukupno 6,3 miliona evra po kursu od 86 dinara za evro da bi uticala na stabilnost tržišta i sprečila prekomerne dnevne promene kursa.

Domaća valuta je posle devetodnevnog slabljenja za dva dana ojačala za 5 dinara.

"Povećanje standarda uz ograničavanje cena"

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić ocenio je da se povećanje životnog standarda u Srbiji u 2009. godini može postići samo ograničavanjem rasta cena.

"Povećanje životnog standarda u okvirima planiranog budžeta za 2009. godinu može da se ostvari samo ako se ograniči povećanje cena koje određuje država i lokalna samouprava, kao i cena pojedinih energenata, i time se ostvari značajano niža stopa inflacije", rekao je Jelašić za Betu.

Budžet za iduću godinu, koji je Vlada Srbije utvrdila, prema rečima guvernera NBS, predstavlja značajnu izmenu u makroekonomskoj politici, što je, kako je dodao, "neophodno, a da li će biti i dovoljno, pokazaće se tokom naredne godine".

Kostić: Do kraja godine kurs ispod 90 dinara

Direktor sektora za stanovništvo u Erste banci Goran Kostić kaže za B92 da će najavljena mera Centralne baknke dovesti do smirivanja kursa dinara.

“Ta promena strukture obavezne rezerve u korist dinara će sigurno dovesti do toga da će se velika količina evra naći u ponudi, te da će doći do veće tražnje za dinarima. Praktično će na bazi sravnjivanja ponude i potražnje doći do smirivanja i stabilizacije kursa”, kaže on.

Iako je izuzetno teško predvideti sve okolnosti koje će se dešavati, ono što se može desiti, kaže Kostić, jeste da će doći do blagog pada deviznog kursa i da će se on zadržati do kraja godine ispod 90 dinara.

Međutim, naglašava on, biće promena i na polju kredita: “Sigurno će doći do poskupljenja deviznih depozita.” Kostić, zatim, dodaje da ne može s preciznošću da kaže da li će najavljene mere centralne banke otvoriti put da se smanje kamate na neke kredite jer će o tome odlučivati svaka banka ponaosob.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: