Ljajić odbacuje tvrdnje Pokara

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić odbacio je optužbe predsednika tog suda Fausta Pokara da Srbija ne sarađuje s Hagom.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 24.06.2008.

01:39

Default images

Pokar je Savetu bezbednosti prijavio Srbiju da ne sarađuje u procesu protiv bivšeg predsednika Milana Milutinovića i još pet kooptuženih bivših visokih srpskih funkcionera. Rasim Ljajić, s druge strane, ocenjuje da je pismo predsednika Tribunala dodatni pritisak, i to baš u trenutku kada hapšenjem haških optuženika Srbija daje jasan dokaz da to nije tačno.

Pokar je prijavio vlasti Srbije zato što nisu pomogle da obavezujući poziv za svedočenje na suđenju nekadašnjem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i ostalima bude uručen penzionisanom generalu i bivšem šefu vojne bezbednosti Aleksandru Dimitrijeviću. General Dimitrijević je već nekoliko puta svedočio u Hagu, između ostalog, i na suđenju Slobodanu Miloševiću, ali sada, prema tvrdnjama Pokara, nije dostupan sudu.

Portparolka Haškog suda Nerma Jelačić kaže za B92 da je Tribunal iskoristio sve mogućnosti da dođe do svedoka Dimitrijevića, ali da od vlasti Srbije nije dobio pomoć, i da je zato predsednik Pokar odlučio da Srbiju prijavi Savetu bezbednosti.

"Tribunal očekuje da dobije od Srbije, od vlasti i nadležnih organa, po ovom pitanju tačan i potpun odgovor - zašto se nešto traženo od njih nije sprovelo u delo? A to je ono što je predsednik Pokar pokušao da dobije u prethodnih nekoliko meseci, zajedno sa sudskim većem u slučaju Milutinović, ali od vlasti Srbije taj odgovor nikada nije stigao“, kaže Jelačićeva.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić kaže da je sve što je Tribunal tražio u vezi sa svedokom, generalom Dimitrijevićem, Srbija ispunila i da će, ukoliko Tribunal ponovo uputi poziv za svedočenje, vlasti u Srbiji učiniti sve da se ono i održi. "Mi smo imali redovnu komunikaciju sa Tribunalom vezano za slučaj Aleksandra Dimitrijevića. U prvom navratu nismo mogli da uručimo poziv jer nikoga nije bilo u stanu, kasnije smo dobili kompletnu lekarsku dokumentaciju iz koje se vidi da je Dimitrijević imao operaciju na srcu u SAD da su lekari preporučili rehabilitaciju i mirovanje i da on ne može da svedoči onda kada je trebalo u Tribunalu“, objasnio je Ljajić.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom ističe da je Pokarovo pismo Savetu bezbednosti dodatni pritisak na Srbiju, i to u trenutku kada, kako kaže, nedavnim hapšenjem Stojana Župljanina pokazujemo da sarađujemo s Hagom.

„Naprosto, ova politika stalnih pretnji, ultimatuma, ucena i pritisaka na Srbiju je kontraproduktivna sa stanovišta osnovnog cilja, a to je da u jednom partnerskom odnosu završimo ovu priču, da se svi optuženi nađu u Hagu, da se ustanovi istina i na kraju zadovolji pravda“, smatra Ljajić.

Rasim Ljajić kaže da je do sada 500 svedoka oslobođeno čuvanja državne tajne i da će se već danas odgovoriti na Pokarovo pismo jer, kako kaže, Srbija nema šta da skriva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: