Buš u poseti Italiji

Borba protiv terorizma i situacija na Bliskom Istoku bile su glavne teme razgovora u Rimu američkog i italijanskog predsednika Džordža Buša i Đorđa Napolitana.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 12.06.2008.

01:36

Default images

Tokom njihovog susreta, bilo je reči i o privrednoj situaciji u svetu, u kontekstu činjenice da će Italija sledeće godine biti domaćin samitu grupe G8 najrazvijenijih zemalja sveta, javila je nacionalna agencija ANSA. Dva predsednika su se takođe osvrnula na nedavni samit o hrani održan u Rimu i na borbu protiv organizovanog kriminala.

.Buša, koji je danas stigao u Italiju u okviru svoje poslednje evropske turneje, dočekalo je oko 2.000 demonstranata, koji su uzvikivali "Idi kući".

Osvrnuvši se na hladan doček, Buš je novinarima kazao da je to sve posledica "dezinformacija i propagande" protiv SAD.

Dodao je da je najbolji način da se to promeni da Italijani, posebno mladi, dođu u SAD i uvere se koliko je to otvorena država koja brine o građanima.

Računajući na ranije bliske veze s Berluskonijem, koji je 2003. godine podržao napad na Irak, Buš se nada da će i sada uspeti da ubedi premijera Italije da zajedno izoluju Iran, i da će uspeti da obezbedi više vojnika za Avganistan.

Italija ima oko 2.700 vojnika u Avganistanu, većinom na glavnom frontu, a pritisak na Italiju, Nemačku, Španiju i Francusku da pošalju još vojnika mogao bi da poveća naptreost u NATO.

Novi šef italijanske diplomatije Franko Fratini nagovestio je da bi Italija mogla da zaoštri stav prema Irana. On je kazao da bi trebalo uvesti sankcije Teheranu ukoliko tamošnja vlada odbaci paket mera koji će joj uskoro biti ponuđen.

Pitanje je, međutim, koliko će Buš moći da ponudi zauzvrat. Italijanske novine danas spekulišu da on ipak neće moći da obezbedi Italiji mesto u Grupi 5 plus 1 koja obuhvata najmoćnije države sveta, članice Saveta bezbednosti UN i Nemačku. Problem je u tome što se Nemci ne slažu sa promenom sastava grupe.

Iako je Buš do sada govorio da će se problem sa Iranom rešavati diplomatskim sredstvima, ipak je posle jučerašnjeg sastanka s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel kazao da su "sve opcije na stolu" ukazujući da je vojna akcija poslednje rešenje.

Buš je danas razgovarao i sa predsednikom Italije Đorđom Napolitanom, a sutra će posetiti Vatikan pre no što ode za Pariz i London. Turneju završava Irskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: