CEROVIC: "OCEKUJEM DA CE BRZO SVI SPUSTITI LOPTE"

Izvor: B92

Subota, 18.08.2001.

17:06

Default images
Stojan Cerovic, novinar nedeljnika "Vreme", smatra da je potez DSS-a posledica nezadovoljstva te stranke ucescem u vlasti. Cerovic , takodje navodi da korupcija i kriminal nisu glavni razlozi zbog kojih je stranka Vojislava Kostunice povukla svoje predstavnike iz vlade Srbije i za B92 objasnjava: "Postoje sigurno negde neki ljudi bliski vlasti koji su na neki nacin umesani u takve stvari ali korupcija i kriminal prate zemlje u tranziciji i ova vlada ne moze se smatati krivom za tako nesto, mozda je mogla da ucini nesto vise, ali ona i cini nesto. Ovaj potez sa gledista DSS-a je dosta rizican, posto ova vlada i nije nepopularna, cak i kad je povlacila neke nepopulanre poteze, tako da ocekujem da ce posle prvih reakcija svi malo spustiti loptu".

Cerovic dalje odgovarajuci na pitanje da li je moguce da, ukoliko u okviru DOS-a ne dodje do dogovora, DSS u Skupstini Srbije uz pomoc radikala, socijalista i nekih istomisljenika u DOSu srusi vladu Zorana Djindjica, kaze: "To je svakako jedna mogucnost, ali ta perspektiva da DSS sa radikalima i SPS-om glasa protiv ostatka svojih dosadasnjih partnera, izgleda veoma neprijatno i rizicno po DSS i mislim da bi DSS time dosta izgubio u toj stiuaciji i da ne bi mogao svojim biracima da objasni na ubedljiv nacin da objasni sovjim glasacima zasto pravi koaliciju sa tom opozicijom. To je jedan od razloga zbog kojih mislim da ce vodjstvo DSS-a da se zaustavi da napravi korak nazad".

Potez DSS-a su ozbiljno, kao i prethodna medjusobna optuzivanja u slucaju Gavrilovic, ozbiljno ugrozili DOS. Ukoliko bi se ova koalicija raspala neminovno bi doslo i do pada Savezne vlade, a samim tim i mogucnosti da se raspadne savezna drzava. Cerovic o ovakvom razvoju dogadjaja kaze:

"Uopste ne iskljucujem tu mogucnost, ali mislim da ce biti raznih stranih faktora koji ce uticati da se spreci takav razvoj dogadjaja. Cela politicka stabilnost pociva na postojanju DOS-a koji ako se raspadne, onda nema drugog ishoda sem novih izbora a to jeste i raspad svih vlada i savezne drzave, no ja mislim da ce to uprkos ostrim izjavama sa obe strane da ce to da se ublazi vrlo brzo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: