"Osloniti se na međunarodno pravo"

Srbija svoj intergritet na Kosovu brani principijelno, oslanjajući se na međunarodno pravo, izjavio predsednik Boris Tadić.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 25.01.2008.

13:31

Default images

"Veoma je dobro poznato da Srbija veoma poštuje stav Rusije u vezi sa budućim statusom Kosova", rekao je Tadić na sastanku sa ruskim predsednikom, navodeći da bi bez takvog stava Srbija bila sa mnogo manjim kapacitetom u odbrani svojih legitimnih interesa i teritorijalnog integriteta na Kosovu. "Srbija nikada neće prestati da brani svoj interes na Kosovu i Metohiji", rekao je Tadić.

Tadić je kazao da je Srbija spremna na kompromis, ali da je dosledna da proces mora ići kroz Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. "I to važi za sve misije koje su u domenu mirotvorstva", dodao je Tadić.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da su Rusija i Srbija vodile zajedničku politiku u odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta i međunarodnog prava braneći Kosovo u sastavu Srbije.

Rusija i Srbija brane same temelje međunarodnog prava i poretka, kazao je premijer Srbije.

Koštunica je rekao da Srbiji preti jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, a da se Evropska unija sprema na opasan korak da pošalje svoju misiju na Kosovo, što bi bilo direktno učešće u stvaranju vanpravne i ilegalne države.

Putin: Rusija kategorički protiv nezavisnosti

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da se Rusija kategorički protivi jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova.

"Rusija je kategorički protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova jer će to imati negativne posledice po međunarodno pravo, kao i za Balkan i ceo svet", rekao je Putin posle razgovora sa srpskim državnim vrhom u Kremlju.

Putin je naveo da rezolucija Saveta Evrope od 22. januara, u kojoj se poziva na nastavak pregovora radi pronalaženja kompromisnog rešenja, faktički potvrđuje ispravnost pozicije Rusije o Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: