Radnici iz Zrenjanina u Beogradu

Više od 400 radnika zrenjaninskih firmi "Šinvoz", "Belvoz" i industrije mesa "Bek" došli su danas u Beograd.

Izvor: B92

Utorak, 15.01.2008.

12:13

Default images

Oni zahtevaju raskid ugovora o privatizaciji tih preduzeća i ispitivanje nezakonitosti nastalih pri uvođenju stečaja. Predstavnike radnika primili su u Ministarstvu pravde, a očekuju i da budu primljeni u Agenciji za privatizaciju.

Radnici industrije šinskih vozila "Šinvoz" koja je privatizovana 2004. godine i industrije mesa "Bek" prodate godinu dana kasnije, zahtevaju da država pomogne da se ova preduzeća oporave.

Predstavnici radnika navode da su ljudi koji su privatizovali njihova preduzeća svojim lošim poslovanjem odveli kompanije u stečaj i ističu da je ovakvo ponašanje kupaca kompanija u Srbiji dobro poznato.

"Imenuju upravu u kojoj nema ni jednog predstavnika radnika-akcionara, što im zakoni dozvoljavaju. A zatim bez ikakve kontrole sklapaju loše poslove sa drugim firmama koje su takođe u njihovom vlasništvu. Tako uvedu naše fabrike u stečaj, a zatim ih na osnovu dugova koje su sami napravili ponovo preuzmu iz stečaja, ali ovaj put kao stopostotni vlasnici", kaže Milena Prstojević iz protestnog odbora.

Predstavnici radnika navode da je nakon pritiska na Agenciju za privatizaciju da spreči kršenje ugovora i zakona, u "Beku" raskinut ugovor o privatizaciji, a da u Šinvozu, iako su utvrđene nepravilnosti, ugovor nije raskinut. Radnici "Beka" ne rade od oktobra, a Šinvoza od decembra prošle godine. Inače, pojedine poslove Šinvoza koji su sklapani posle privatizacije ispituje i Savet za borbu protiv korupcije u kojem najavljuju da bi izveštaj o tome trebalo da bude završen do kraja nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: