DZONSTON: IZRUCENJE MILOSEVICA JE KRAJ TRAGICNE EPOHE

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.06.2001.

15:49

Default images
Predsednik Parlamentarne skupstine Saveta Evrope, lord Rasel Dzonston, izjavio je u ponedeljak da ce izrucenjem Slobodana Milosevica Haskom tribunalu Jugoslavija ukloniti glavnu prepreku za punopravno clanstvo u SE. Dzonston je u govoru na pocetku visednevnog zasedanja Parlametarne skupstine u Strazburu izjavio da se Uredbom Savezne vlade ili tacnije receno, kako je napomenuo, njenog "naprednog i reformskog dela", kojom se omogucava izrucenje Milosevica, okoncava jedno od najtragicnijih poglavlja nedavne istorije Evrope. Sada su na probi kredibilitet jugoslovenskog rukovodstva i njegova posvecnost reformama, ljudskim pravima i vladavini prava, rekao je Dzonston i izrazio uverenje da ce vlasti u Beogradu postupiti odgovorno i Uredbu brzo sprovesti u delo. "Na taj nacin pravda ce konacno stici kasapina sa Balkana", ocenio je Dzonston i konstatovao da izrucenje Milosevica Hagu nece, medjutim, biti dovoljno za stabilnost Balkana, sto pokazuju i dogadjaji u Makedoniji, ali ce predstavljati akt od ogromnog znacaja. "To ce biti znacajno za porodice 200.000 zrtvi ubijenih tokom ratova, za milione raseljenih", objasnio je Dzonston i istakao da ce izrucenje Milosevica imati ogroman znacaj i za gradjane Srbije. "Upucivanje Milosevica u Hag predstavljace katarzu za milione Srba, Crnogoraca i ostalih gradjana Jugoslavije, koji nisu ucestvovali u zlocinima Milosevica i njegovih saradnika, ali su ziveli kao nemi svedoci i zrtve ovih zlocina. Predsednik Kostunica i ostali jugoslovenski lideri trebalo bi da razumeju i postuju volju njihovih gradjana da se ovo pitanje skine sa dnevnog reda", porucio je Dzonston i ukazao da je do sada vec mnogo vremena potroseno na spekulacije i politicka manevrisanja oko toga "da li, kako i kada" izruciti Milosevica. Prema recima Dzonstona, vecina gradjana Srbije zeli da vide Milosevica u Hagu, ne zbog pretnji ekonomskim sankcijama u slucaju daljeg odlaganja saradnje s Tribunalom, vec zbog prizora zrtava Milosevicevog rezima na Kosovu, cija se tela ovih dana otkrivaju u masovnim grobnicama sirom Srbije. "Gradjani Srbije s pravom odbijaju kolektivu odgovornost za ubistva pocinjena u njihovo ime i zato zele da se oni koji su individualno odgovorni suoce sa svojim delima", naglasio je Dzonston. "Zelim da jasno kazem jos nesto: koliko god da sam uveren u politicku odgovornost Slobodana Milosevica za razaranja i krvoprolice u protekloj deceniji, nastavicu da ga smatram krivicno-pravno nevinim sve dok se takva odgovornost nedvosmisleno ne dokaze pred sudom", porucio je Dzonston. On je pred poslanicima Parlamentane skupstine odao priznanje "prijateljima i kolegama" iz SRJ zbog njihove odanosti pravdi, ljudskim pravima, demokratiji, vladavini prava i posvecenosti principima SE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: