Problemi s grejanjem

U Srbiji počela grejna sezona, ali u Loznici, Zrenjaninu i Jagodini radijatori su i dalje hladni.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 16.10.2007.

07:43

Default images

Zbog havarije na kotlovskim postrojenjima Viskozinog sistema grejanja, za korisnike usluga grejanja u Loznici, koji se toplotnom energijom snabdevaju preko tog toplovoda, nije počela grejna sezona. Direktor Javnog komunalnog preduzeća Toplana Milan Panić rekao je novinarima kako se očekuje da kvar bude otklonjen danas.

Toplana greje oko 2.500 stanova i 550 lokala, a dugovi potrošača Toplani su 64 miliona dinara. Panić je potvrdio da je grejanje dela grada preko lokalnih kotlarnica počelo i da se obavlja bez problema.

Jagodina nije vratila dug

Radijatori su hladni i u Jagodini, a razlog za to je dug Srbijagasu za utrošen gas od oko 160 miliona dinara. Od najavljenih pregovora rukovodstva Fabrike kablova, u čijem sastavu posluje toplana, opštine Jagodina i Srbijagasa zavisi kada će početi grejanje u Jagodini.

Direktor Kablova Tomislav Drobnjak kaže da nije moguće odjednom izmiriti dugove iz prethodnih godina, od 160 miliona dinara, čime Srbijagas uslovljava puštanje gasa. Drobnjak očekuje dogovor o odlaganju izmirenja obaveza.

Dodatni problem je nerešen status toplane, čije izdvajanje iz Fabrike kablova i formiranje kao javnog preduzeća još nije završeno. Dugovi su se nagomilavali proteklih godina zbog nesrazmere u ceni grejanja.

Iako ima problema u naplati računa od potrošača, direktor toplane u Jagodini naglašava da, čak i kada bi naplata bila 100 odsto, to ne bi bilo dovoljno za pokrivanje troškova rada toplane zbog niske cene grejanja. Samo u remont postrojenja za ovogodišnju sezonu uloženo je 12 miliona dinara.

Grejna sezona nije počela ni za oko 40 odsto korisnika daljinskog grejanja u Čačku. Kako je saopštio direktor komunalnog preduzeća u tom gradu Petar Domanović, razlog je kvar na toplovodnim pumpama.

Grejanje nemaju stanovnici naselja Alvadžinici i Avenije lipa i Nemanjine ulice. Domanović očekuje da će kvar danas biti otklonjen. U Čačku ima oko 7.500 korisnika daljinskog grejanja.

U Zrenjaninu bez grejanja zbog havarija

Isporuka toplotne energije za 7.500 korisnika usluga zrenjaninskog društvenog preduzeća "Grejanje", uprkos najavi, nije počelo tokom vikenda.

Iako su rukovodioci ovog preduzeća uveravali građane da su obavljene sve pripreme za grejnu sezonu, već prve količine pare izazvale su havariju na tri čvorišta grejnog sisetema.

Nadležni u "Grejanju" ne saopštavaju kada će ovi kvarovi biti otklonjeni, što kod građana koji plaćaju najskuplje grejanje u Srbiji, po ceni od 58,32 dinara za kvadratni metar, izaziva revolt.

Reagovao je i predsednik zrenjaninske opštine Goran Knežević, koji je direktoru tog preduzeća Iliji Svilaru uputio protest zbog "neadekvatnog reagovanja u situaciji nastaloj tokom vikenda, kada je daljinsko grejanje započeto i ubrzo prekinuto".

Knežević je naložio DP "Grejanje" da hitno sanira sve kvarove na toplovodnoj mreži i već u toku današnjeg dana osposobi kompletnu mrežu za isporuku toplotne energije.

On je istakao i potrebu za što bržom trasformacijom tog distributera energenata u javno predužeće, što je, kako je Knežević naglasio u saopštenju, neophodan uslov da daljinsko grejanje u Zrenjaninu bude jeftinije i funkcionalnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: