"Milutinović imao mala ovlašćenja"

Svedok odbrane Ratko Marković rekao da je Milan Milutinović imao "veoma mala ustavna ovlašćenja kao šef države i kao član VSO"

Izvor: B92

Utorak, 07.08.2007.

15:13

Default images

Svedočeći kao ekspert odbrane za Ustav, Ratko Marković je kazao da je funkcija predsednika Srbije bila "simbolična" zbog malih ovlašćenja propisanih republičkim ustavom iz 1990. godine.

"Predsednik je samo predstavljao Srbiju i izražavao njeno državno jedinstvo. Po Ustavu, on nije imao ni zakonodavnu, ni izvršnu, ni sudsku vlast. Kao što je jednom rekao prvi predsednik Austrije, jedino u šta je mogao da zabode nos bila je - njegova maramica", izjavio je Marković danas u Tribunalu.

Na pitanja Milutinovićevog branioca Slobodana Zečevića o ulozi predsednika Srbije u Vrhovnom savetu odbrane SRJ, svedok je naznačio da je, prema saveznom ustavu, oružanim snagama u ratu i miru komandovao predsednik Federacije, u kritično vreme Slobodan Milošević, a da je VSO, kojim je takođe predsedavao, bio njegov "savetodavni" organ.

Po zapisnicima sa sednica, rekao je Marković, ulogu VSO je tako shvatao i sam Milošević, koji je više puta isticao da će nastaviti da Savet "konsultuje" i "obaveštava" pri donošenju odluka o Vojsci Jugoslavije.

Predsednik SRJ je, kazao je svedok, potpuno samostalno smenjivao, unapređivao i postavljao oficire i vojne sudije i tužioce.

"VSO nije donosio odluke, već je utvrđivao zaključke, koji su zapravo bili politički stavovi, što se može videti iz zapisnika sa sednica Saveta. Nikada nisam video nijednu odluku VSO - u zapisnicima su samo zaključci koji nisu mogli proizvesti pravne, već samo političke posledice", kazao je Marković.

Predsedavajući sudija Ijan Bonomi na to je svedoku rekao da se "priroda psa ne može promeniti tako što ćemo ga nazvati mačkom", dodajući da će sudsko veće pomno proučiti zapisnike VSO i samo doneti zaključke o ulozi tog tela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: