NATO: Do statusa rezolucijom SB UN

Ministri odbrana se založili za usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti o statusu Kosova i podržali plan Martija Ahtisarija.

Izvor: B92

Petak, 15.06.2007.

12:21

Default images

Funkcioneri Severnoatlantske alijanse smatraju da bi se time obezbedio "održiv ekonomski i politički razvoj Kosova i ojačala stabilnost i bezbednost regiona". Oni su na današnjem sastanku u Briselu naglasili i da NATO "neće trpeti bilo kakvo ugrožavanje bezbednosti na Kosovu i brzo i odlučno će uzvratiti na sve izazove".

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer rekao je da se NATO zalaže za brzo usvajanje rezolucije SB UN o Kosovu, utemeljenu na predlozima Martija Ahtisarija.

Shefer je na završetku zasedanja ministara odbrane NATO rekao da je "potvrđena ozbiljna rešenost da Kfor učini sve što treba da se očuvaju mir i stabilnost na Kosovu". "Niko ko misli da pokrene nasilje u ovom vrlo osetljivom razdoblju neka se ne zavarava da neće naići na vrlo čvrst odgovor. Od suštinske je važnosti da svi na Kosovu ostanu mirni", rekao je on.

Jedan zvaničnik NATO-a je novinarima preneo da "niko u NATO-u ne želi da se dođe u situaciju u kojoj ne bi bilo rezolucije SB UN jer bi zapretila opasnost da oko pitanja Kosova tada izbiju razlike u pogledima i glasovima unutar Evrope, a verovatno i među partnerima u Atlantskom savezu".

Taj funkcioner je podvukao da je za rešenje statusa Kosova "nužan politički put koji pravno pokriva ono što sledi i koji će očuvati jedinstvo porodice Evropske unije i NATO s tim u vezi".

Ministri odbrane NATO-a su u saopštenju pozvali sve aktere na odmereno i odgovorno ponašanje, a od vlasti u Prištini zatražili da sprovode standarde naročito u pogledu prava manjina i zajednica, zaštite istorijskih i verskih spomenika, kao i da se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Na pitanje novinara kako bi postupio Kfor u slučaju nereda na Kosovu, izvori u sedištu Atlantskog saveza su odgovorili da Kfor ima tačno utvrđenu ulogu za slučaj nereda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: