Nove reakcije na presudu

Ministarstvo pravde saopštilo da će podržati svaku pravosudnu inicijativu čiji je cilj utvrđivanje svih aspekata ubistva premijera.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 24.05.2007.

14:58

Default images

Dan po izricanju presude ubicama premijera Zorana Đinđića, njegovi nekadašnji saradnici najavljuju akcije kako bi bili pokrenuti procesi kojima bi se otkrili inspiratori i utvrdila politička pozadina atentata. Oni očekuju da narednih dana specijalni tužilac pokrene istragu.

U protivnom, oni najavljuju podnošenje krivičnih prijava u vezi sa pobunom "crvenih beretki", koju vide kao glavnu vezu u otkrivanju inspiratora ubistva.

Gostujući u Vestima B92 ministar pravde Dušan Petrović rekao je da je presuda ubicama premijera Đinđića dokaz da se u Srbiji na osnovu zakona mogu procesuirati najteži krivični predmeti. Petrović je naglasio da je nužno da svi aspekti ubistva premijera budu ispitani i postanu deo krivičnog postupka.

"Ono što mislim da je vrrlo važno to je da svi zajedno odamo priznanje sudskom veću, koje je u vrlo složenim okolnostima, kada je predsednik veća promenjem, privelo ovaj najveći postupak koji je naše pravosuđe ikada imalo, kraju i što je ova presuda izrečena", rekao je Petrović.

Ministar pravde prethodno je danas ocenio da se jučerašnjom presudom potvrdila neophodnost postojanja specijalizovanog pravosuđa u Srbiji. On je naglasio da će Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal i ratne zločine u svom radu imati punu podršku Vlade Srbije.

Najava krivičnih prijava LDP-a

Jovanoviæ na današnjoj konferenciji za novinare( Beta)
Međutim, ukoliko specijalni tužilac u dogledno vreme ne pokrene postupak u vezi sa pobunom JSO-a, LDP će podneti krivične prijave po kojima bi tužilac po zakonu morao da postupi.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović najavio je da će s tim u vezi njihov pravni zastupnik razgovarati sa specijalnim tužiocem.

"Krivična prijava zbog krivičnog dela oružane pobune, član 124 stav 2 Krivičnog zakonika, to je ugrožavanje krivičnog poretka i bezbednosti zemlje, i to su pored pripadnika JSO-a, nažalost, izvršili tadašnji predsednik SRJ Vojislav Koštunica, tadašnji načelnik Generalštaba general Pavković i prvi čovek vojne bezbednosti Aco Tomić. Odbijanjem da postupaju u skladu sa svojim obavezama", kaže Jovanović.

Jovanović je najavio da će se druga prijava odnositi na prikrivanje okolnosti pod kojima se predao bivši komandant JSO-a Milorad Ulemek, osuđen na 40 godina zatvora za organizovanje ubistva Đinđića, kao i zbog toga što nije istraženo gde se skrivao i ko mu je u tome pomagao.

Ta krivična prijava takođe bi obuhvatila Koštunicu, tadašnje ministre policije i pravde Dragana Jočića i Zorana Stojkovića, šefa BIA Radeta Bulatovića, šefa kabineta premijera Aleksandra Nikitovića i direktora Radio-televizije Srbije Aleksandra Tijanića.

U Specijalnom tužilaštvu nisu želeli da kažu da li se na tim slučajevima radi, samo je objašnjeno za B92 da je tužilac nekoliko puta ponovio da će učiniti sve da se u potpunosti rasvetli ubistvo premijera.

Živković: Katastrofalno obezbeđenje

I bivši premijer Zoran Živković kaže da istrage o pobuni "crvenih beretki", ali i o tome ko je skrivao Legiju i ko je ubio zaštićene svedoke, moraju da budu završene suđenjem jer će jedino na taj način suđenje za ubistvo Đinđića biti kompletirano.

On veruje da će ubice, čim shvate težinu svoje kazne, ukazati na političke inspiratore atentata. „Uslov da bi se išlo dalje, da bi se došlo do političke pozadine ubistva jeste bilo prvo da se osude oni koji su to izvršili fizički. Oni su put ka političkom delu“, kaže Živković.

Tokom izricanja presude, predsedavajuća sudskom veću Nata Mesarović rekla je da misli da je bilo mnogo propusta u obezbeđenju premijera, što izaziva sumnju da nadležne službe nisu obavile posao kako treba. Ona je naglasila da su zatajili mnogi državni organi, kao što su MUP i BIA, i da do danas nisu objasnili zbog čega je to bilo tako.

Zoran Živković potvrđuje da je bila loša organizacija obezbeđenja premijera Đinđića i da na zgradi Vlade nisu funkcionisale sigurnosne kamere, ali naglašava da ti propusti nisu bili najodgovorniji za smrt premijera Srbije.

"Ja ne pravdam ni to što se desilo. Mogle su te kamere da se isključe i da se stave neke privremene, ali ima puno problema u državnoj upravi i puno propusta", kaže on.

"Vojislav Koštunica je imao još gore obezbeđenje nego Zoran Đinđić. Koštunicu su, kao predsednika SRJ, u zgradi SIV-a čuvala savezna policija, kad izađe napolje čuvala ga je vojna policija", kaže on.

"Oko kuće ga je čuvao MUP, a van zemlje BIA. Znači, to je katastrofa od organizacije i, hvala bogu, ništa mu se nije desilo i nije loše obezbeđenje i nedostaci u obezbeđenju ne proizvode smrt onog ko se štiti", kaže Živković.

S. Popović: Umišljaj o državnom udaru

Punomoćnik Ružice Đinđić, advokat Srđa Popović, gostujući u emisiji Poligraf TV B92, ocenio je da su izvršioci proglašeni krivim za ubistvo premijera Đinđića kažnjeni na adekvatan način, ali da je ocena suda da je reč o političkom ubistvu uperenom protiv države došla kasno.

"Ubistvo Zorana Đinđića je, u stvari, atentat koji je bio učinjen u okviru jednog umišljaja da se izvrši državni udar, i to je bio osnovni plan. To samo ubistvo je bilo sredstvo izvršenja tog glavnog krivičnog dela", kaže on. "Ono je, naravno, političko, ali mislim da ni tokom postupka nije dovoljna pažnja tome pridata, a naročito u našoj javnosti ta činjenica je potpuno ignorisana", rekao je Popović.

On je kazao da je odbrana optuženih, koja se sastojala u stalnom poricanju optužbi, bila očajnička jer se već 10 do 15 dana posle ubistva znalo sve o organizovanju ubistva, kao i o oružju, čaurama, tako da su misterije, iznenađenja i preokreti na suđenju bili isključeni.

Popović je rekao da mu nije jasno zašto je pobuna JSO-a ostala van razmatranja sudskog procesa, iako je - prema mišljenju predsedavajuće sudskom veću Nate Mesarović - to bio ključni momenat za atentat.

"Ta izjava sudije Nate Mesarović se u potpunosti poklapa sa ocenom Tužilaštva u optužnici , jer oni u optužnici kažu da je ta pobuna i uspeh te pobune ohrabrio Ulemeka, Spasojevića i ostale da nastave ka cilju obaranja Vlade i drugim sredstvima, to jest ubistvom", kaže on.

"Prilikom te pobune ugrožena je bezbednost zemlje, pre svega time što je iz kontrole Vlade izdvojena Služba bezbednosti. U postupku je Goran Petrović rekao da su tog trenutka najljućim neprijateljima Zorana Đinđića dali Službu u ruke", kazao je Popović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: