SAVET MINISTARA EU U PONEDELJAK O POMOCI SRJ

Izvor: B92

Nedelja, 08.04.2001.

17:42

Default images
Zapadni Balkan ponovo je u vrhu prioriteta Ministarskog savetaEvropske unije na nivou sefova diplomatije u ponedeljak u Luksemburgu. Kako prenosi agencija Sense, na prvom mestu je Makedonija, gde su pre sedam dana ponovo boravili visoki predstavnik EU za medjunarodne odnose Havijer Solana i evropski komesar za ista pitanja Kris Paten. O tadasnjim zapazanjima i trenutnoj situaciji u toj zemlji, ministre ce informisati Solana. Ocekuje se da ce formalni cin potpisivanja evropskog Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju uslediti u ponedeljak oko 13.00 sati, a na ceremoniju su sluzbeno pozvani predstavnici svih “legitimnih politickih partija Makedonije”. Makedonija je prva zemlja Zapadnog Balkana koja s Evropskom unijom potpisuje Sporazum o asocijaciji, o cemu su pregovori intenzivno trajali od 5. marta prosle godine. Ista procedura otvorena je 24. novembra prosle godine za Hrvatsku, a sve ostale zemlje podrucja su u “predpripremnom postupku” prilagodjavanja za pocetak pregovora.

Ocekuje se da ce ministri spoljnih poslova EU razmotriti i najnoviju situaciju u SR Jugoslaviji nakon hapsenja Slobodana Milosevica. Uprkos ranijim sluzbenim najavama da nastavak finansijske podrske iz Brisela nece biti uslovljavan brzim izrucenjem bivseg predsednika Medjunarodnom sudu u Hagu, iz izvora Evropske komisije uoci vikenda je saopsteno da bi se uslovljavanje evropske pomoci ovoga puta ipak moglo naci na dnevnom redu ministarskog zasijedanja. Tako navodno zahteva veci broj clanica EU, smatrajuci da je saradnja vlasti u Beogradu s Haskim tribunalom temeljni uslov za svaki novi korak u produbljivanju odnosa sa vladama Srbije i SR Jugoslavije. Samo za hitne potrebe obnove zemlje i normalizaciju zivota u Srbiji, ne racunajuci humanitarnu podrsku, iz Brisela je za ovu godinu planirana pomoc od 240 miliona eura.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: