Ko igra na poziciji srednjeg igrača

Analitičari su ocenili rezultate izbora, a sada se postavlja i pitanje ko će moći da formira vladu i u kakvoj koaliciji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.01.2007.

10:27

Default images

Docent Fakulteta političkih nauka Dušan Pavlović rekao je za B92 da nije iznenađen ovakvim rezultatima izborima. Kao jedino iznenađenje Pavlović je naveo rezultat Demokratske stranke Srbije, od koje se očekivalo da dobije više mandata. Prema njegovim rečima, uprkos lošem rezultatu, ta koalicija ima odličnu poziciju za pregovore o budućoj vladi.

"Tu sad postoji jedna stvar koja nam kaže da to nije zbog broja glasova nego više zbog Koštuničinog upornog odbijanja da kaže sa kim će da pravi vladu. To mu daje poziciju srednjeg igrača i zbog toga je on u prednosti u odnosu i na DS, sa jedne strane, i SRS, sa druge", kaže Pavlović.

Milan Nikolić, iz Centra za proučavanje alternativa, smatra da će novu vladu najverovatnije formirati Demokratska stranka, koalicija DSS-Nova Srbija i stranka G17 plus.

Nikolić kaže i da će u takvoj vladajućoj koaliciji Demokratska stranka biti najjači stub okupljanja.

"Opet je senka Kosova ispred nas i ona može takođe delovati na mogući sastav buduće vlade jer će možda potencijalni članovi koalicije različito reagovati na ono što će biti predlog rešenja kosovske situacije", kaže Nikolić.

"Faktički, kad bi Demokratska stranka Srbije krenula sa radikalima, ona bi izgubila tu svoju specifičnost da je i patriotska i demokratska i generalno bi izgubila svoj koalicioni potencijal na duži rok. Znači, ja ne verujem da će ići tim putem", smatra on.

Politički analitičar Vladimir Goati izjavio je da će demokratske stranke u Srbiji biti u prilici da formiraju novu vladu, ali nije isključio mogućnost da vlada ne bude formirana zbog loših odnosa u tom bloku.

Goati je na konferenciji za novinare u Medija centru rekao da će pregovori o formiranju vladajuće koalicije biti teški. Ukoliko vlada ne bude formirana, ona stranka koja bi bila kriva za to, mogla bi da računa na slabiji učinak na sledećim izborima, rekao je Goati.

Prema njegovim rečima, najviše problema biće oko izbora premijera i ministara pravde i policije, i to ne samo između DS-a i DSS-a, već i drugih potencijalnih partnera za učešće u vladi.

I druge analize izbornih rezultata i koalicione kombinatorike možete naći ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: