Moskva i Minsk postigli kompromis

Nakon dvodnevnih pregovora, Rusija i Belorusija dogovorile se sinoć o uslovima izvoza ruske nafte beloruskim rafinerijama.

Izvor: B92

Subota, 13.01.2007.

10:42

Default images

Dva premijera, Mihail Fradkov i Sergej Sidorovki potpisali su sporazum kojim od 1. januara 2007. godine visina izvozne takse ruske sirove nafte za Belorusiju iznosi 53 dolara za tonu, čime će se u ruski budžet sliti dodatnih milijardu dolara godišnje.

"Pregovori su bili složeni, i na završnoj etapi uključili su se predsednici država, nakon čega je nadjen zajednički prilaz", kazao je Fradkov novinarima nakon razgovora.

Rusija je prethodno, 8. decembra Belorusiji uvela taksu na izvezenu naftu, od 1. januara 2007. godine, u visini od 180 dolara za tonu.

Prethodnih 11 godina takse nisu postojale, 1998. godine, Belorusija je prestala da deli dohodak od naftnih prozivoda koje je izvozila, a 2001. godine je izašla iz sporazuma.

Beloruske unutrašnje portrebe nafte iznose oko četiri miliona tona, a njene rafinerije preradjivale su oko 20 miliona tona.

Sidorski je izjavio da će trgovinsko-ekonomski odnosi između dve zemlje biti "izbalansirani", kao i da sporazum koji je potpisan treba da odgovara i isporučiocima i beloruskim rafinerijama.

Kada je Rusija uvela izvoznu taksu za naftu Belorusiji, Minsk je odgovorio uvođenjem takse za tranzit ruske nafte u visini od 45 dolara za tonu, što je Moskva ocenila kao nezakonito.

Naftni spor između dve zemlje doveo je do toga da je naftovod "Družba" nedavno, tokom tri dana prestao da pumpa rusku naftu Evropi.

Belorusija je pod pritiskom Moskve ukinula taksu i vratila 79.000 tona nafte nemenjene Zapadnoj Evropi, koje je, po navodima Moskve, nezakonito, prvih dana ove godine, izvukla iz "Družbe".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: