Stanković: Predsednik je komandant

Ministar odbrane Zoran Stanković kaže da predsednik republike komanduje oružanim snagama i da njegova izjava nije bila jasna.

Izvor: B92

Subota, 05.08.2006.

10:12

Default images

Zoran Stanković u izjavi za B92 povodom polemika koje je izazvala njegova izjava da će premijer Vojislav Koštunica preuzeti komandu nad antiterorističkim bataljonom buduće Specijalne brigade Vojske kaže da borba oko prevlasti u vojsci ne postoji i da predsednik republike komanduje vojskom.

"Predsednik republike rukovodi oružanim snagama Srbije i to nikad niko nije dovodio u pitanje i narušavao. Sa svim aktivnostima u Ministarstvu odbrane i Generalštabu predsednik je upoznat i sve njegove odluke koje se odnose na vojsku jesu sprovedene", kaže Stanković.

On je za B92 objasnio svoju izjavu i kazao da ona ne znači derogiranje ovlašćenja predsednika, te objasnio proceduru: "U nacrtu vojne doktrine predviđena je mogućnost upotrebe vojske u slučaju antiteroristickog dejstva na teritoriji naše zemlje a imajući u vidu da je nosilac protivteroristickog dejstva MUP-a Srbiije u slučaju eskalacije terorističkih dejstava Vlada Srbije može doneti odluku i o upotrebi antiterorističkog bataljona specijalne brigade koji će biti formiran krajem septembra ove godine. Međutim, to ne znači odluku van zakona predviđene procedure koja podrazumeva prvo odluku Skupštine Srbije i predsednika Srbije čije su nadležnosti jasno definisane u ovakvim slučajevima. Smataro sam da u situaciji kada sam i davao izjavu da je to bilo jasno međutim očigledno da to nije bilo jasno".

Ministar odbrane se na kraju izvinio građanima Srbije zbog propusta: "Želim da istaknem da sam prilikom pripreme za posetu Pančevu shvatio da je vojna doktrina potpisana i na taj način izrekao neistinu i izazvao buru kod nekih političkih grupacija pa se ovim putem izvinjavam onima koje sam povredio i građanima Srbije."

Stanković je naglasio da su ispoštovane sve odluke koje su doneli Vlada i predsednik a u vezi su sa vojskom, te da ni s jedne strane nisu bile osporavane.

B92 u Vladi Srbije saznaje da će vrlo brzo biti donet Zakon o Vojsci Srbije kojim će sve nadležnosti biti precizno uređene i jasno definisane.

Tadić: Neće biti dvojnog komandovanja

Juče je Boris Tadić, reagujući na Stankovićevu izjavu kazao da neće biti dvojnog komandovanja Vojskom Srbije sve dok on obavlja funkciju predsednika države.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da neće biti dvojnog komandovanja Vojskom Srbije sve dok on obavlja funkciju predsednika države. Tadić je naglasio da Skupština jedina odlučuje o upotrebi vojske, a da predsednik, faktički, to prevodi u realnost: "Ustav je tu apsolutno nedvosmislen, ko god da je predsednik Srbije taj rukovodi vojskom, to znači da ima ulogu vrhovnog komandanta".

"Ministar odbrane se bavi poslovima dnevnog i mesečnog karaktera u rukovođenju vojsko i tu su potpuno jasne nadležnost. Dok sam ja predsednik Srbije nema dvojnog komandovanja vojskom, nema nijedne zemlje u svetu s dvojnim komandovanjem vojskom, iz bezbednosnih razloga".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: