Koštunica: Kosovo zauvek deo Srbije

Premijer Srbije Vojislav Koštunica na Kosovu poručio da je "Kosovo bilo i da će zauvek biti deo Srbije".

Izvor: B92

Sreda, 28.06.2006.

08:23

Default images

Koštunica je građanima okupljenim u porti manastira Gračanica rekao da "Srbija hoće pravdu, pravo i mir i hoće da razgovara, da se dogovori, hoće kompromis i pravično rešenje za Kosovo i Metohiju" i objasnio da je "Kosovo u našem narodu druga reč za pravdu, pravo i slobodu".

Srpski premijer je objasnio i da nikada niko nije bio više u pravu i stajao na čvršćem pravnom stanovištu od onoga na kome danas stoji Srbija u raspravama o budućnosti Kosova i Metohije. Srbija je, prema rečima Koštunice, demokratska zemlja u kojoj sve etničke zajednice moraju, mogu biti i jesu ravnopravne i slobodne. Koštunica je upitao i "da li ima primerenijeg mesta da se danas proslavi Vidovdan od Gračanice, o kojoj su ispevani mnogi stihovi".

Iako je bilo najava da će premijer prisustvovati liturgiji u manastiru Gračanica, kao i pomenu kosovskim junacima na Gazimestanu, do toga nije došlo, jer je premijer na Kosovo stigao posle 13 časova. Kako je Beti rečeno u Vladi Srbije, premijer nije prisustvovao samoj liturgiji jer to nije bilo ni predviđeno, a njegov dolazak na Kosovo protekao je bez problema. Probleme su mogli da naprave članovi Samoopredeljenja koji su blokirali prelaz kod Merdara, ali s obzirom da je Kosovska policijska služba reagovala i uhapsila 116 aktivista tog pokreta, do problema nije došlo.

Inače, Koštunicu je od jutrošnje liturgije do 13.30 u Gračanici čekalo oko hiljadu građana, među kojima su bili i trubači. Liturgiju, kao i pomen kosovskim junacima služio je patrijarh srpski Pavle. "Pomozi i našim neprijateljima da shvate istinu", rekao je između ostalog patrijarh Pavle.

Pomenu na Gazimestanu su prisustvovali i ministri u Vladi Srbije Slobodan Vuksanović, Velimir Ilić i Milan Radulović, kao i predsednika Koordinacionog centra Sandra Rašković-Ilić. Ona je navela da Kosovo branimo srcem, pameću i diplomatijom. "Nadam se da ćemo u bici za Kosovo imati više sreće od naših predaka", rekla je Rašković Ivić. "Ono što je za mene ohrabrenje to je jedan pomak koji viđam u međunarodnoj zajednici, više razumevanja, više sluha za ono što mi nudimo", rekla je Rašković-Ivić.

U međuvremenu, Koštuničinoj poseti se zvanično suprotstavila Vlada Kosova. Premijer Agim Čeku je kazao da on i Vlada nisu bili u situaciji niti da dozvole niti da spreče posetu premijera Srbije: "Verujemo da ova poseta neće predstavljati ništa više sem jedne religiozne ceremonije. Ukoliko je gospodin Koštunica imao za cilj da svojim dolaskom isprovocira narod Kosova, onda je sigurno da mi nećemo odgovoriti na ovu provokaciju".

Uprkos Čekuovim umirujućim tonovima, pristalice pokreta "Samoopredeljenje" blokirale su danas sve prelaze na administrativnoj granici Kosova sa centralnom Srbijom u znak protesta zbog najavljene posete premijera Srbije Vojislava Koštunice, a 36 aktivista tog pokreta uhapšeno je u Kosovskoj Mitrovici. Portparol Kosovske policijske službe Veton Eljšani potvrdio je agenciji Beta da su u Mitrovici uhapšena 34 muškarca i dve žene zbog remećenja javnog reda i mira, odnosno zato što su blokirali put.

"Biti svestan realnosti onoga što dolazi"

Goran Svilanoviæ
Bivši šef diplomatije Goran Svilanović misli da bi UNMIK kao i institucije Kosova na čelu sa premijerom Čekuom trebalo da shvate da je poseta Koštunice minimum onoga što moraju da prihvate kada je u pitanju Srbija: "Radi se o jednom gestu, simboličnom obilasku ključnih istorijskih spomenika srpskog naroda na Kosovu. To je nešto što mora da toleriše svako ko upravlja Kosovom i zbog toga ovaj nivo nervoze koji se iskazuje na Kosovu doživljavam vrlo kritički." Svilanović se nada da će današnja poseta proći bez ikakvih incidenata, jer je to važno za atmosferu u kojoj će se nastaviti pregovori o statusu Kosova.

Povodom intenzivnih diplomatskih aktivnosti srpskog premijera, Svilanović je rekao da je u ovom trenutku većinski stav u Kontakt grupi da je nezavisnost Kosova izvesna, ali da to ne znači da Srbija treba da stoji sa strane. "Mislim da je odlična ideja bila da se razgovara sa Blerom, kao i eventualni susret sa Bušom, kako bi i Beograd, i London i Vašington bili svesni realnosti - Beograd onoga što dolazi, a Vašington onoga kakva su osećanja Srbije i koliki manevarski prostor ostaje srpskoj vladi."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: