SB UN sutra o Kosovu

Pred sednicu SB UN ministar spoljnih poslova Vuk Drašković razgovarao s generalnim sekretarom UN Kofijem Ananom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.06.2006.

09:52

Default images

Drašković je u Ženevi, gde je prisustvovao konstitutivnoj sednici Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava, ukazao na to da proces pregovora o statusu Kosova ne treba ubrzavati. Kofi Anan je u svom izveštaju o Kosovu nedavno pozvao obe strane na veće ustupke, ali i ponovio da Beograd treba da ohrabri Srbe da uđu u institucije, a da Albanci treba da ispune standarde na Kosovu.

Vuk Drašković je generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija preneo da postoje dva zahteva ispod kojih Srbija ne može da ide, ni pod kaznama, ni pod nagradama. To su zaštita prava Srba i drugih manjina na Kosovu, uz međunarodne garancije, i očuvanje međunarodno priznatih državnih granica Srbije.

Svoj stav o Kosovu, koji će verovatno ponoviti na sutrašnjoj sednici Saveta bezbednosti UN, Anan je već izneo u izveštaju, u kom je naveo da Beograd i Priština treba da pokažu veću spremnost na ustupke ako žele napredak u pregovorima o budućnosti Kosova. Možda će o tome više reči biti sutra, na već pomenutoj sednici, na kojoj Prištinu predstavljaju predsednik i premijer Fatmir Sejdiu i Agim Čeku, dok Beograd predstavlja predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković-Ivić. Ona je pred put izjavila da će u Njujorku upozoriti na mogućnost domino-efekta ako Kosovo dobije nezavisnost.

Milorad Todorović, potpredsednik Centra, izjavio je da će sednica biti prilika za upoređenje koliko ono što će odlazeći šef UNMIK- Soren Jesen Petersen u svom izveštaju izneti korelira s realnošću. "Koordinacioni Centar za Kosovo i Metohiju kao institucija u svakodnevnom je kontaktu sa Srbima i pripadnicima drugih nealbanskih zajednica, dakle u prilici je da svakog dana upoređuje koliko podaci u raznim izveštajima koji idu u UN odgovaraju istini, podaci koji upućuje na napredak u dostizanju standarda, napredak u pomirenju, što s realnošću nema mnogo veze", kaže on.  

S druge strane, Marko Jakšić iz Srpskog nacionalnog veća ocenio je da od sednice SB UN ne treba očekivati ništa. "Mi smo i ranije imali dosta sednica SB UN, videli smo u kom smeru i pravcu je to išlo, usvajana su jalova saopštenja koja nisu pomogla srpskoj zajednici da živi na jedan civilizovan način. Prema tome, ne očekujem ništa spektakularno", kaže on.

Posle sutrašnje sednice SB UN, trebalo bi, prema najavi Martija Ahtisarija, sredinom ili krajem jula, očekivati otvaranje direktnog dijaloga Prištine i Beograda o budućem statusu Kosova.

Ahtisari: Potrebno više samokritike

Nemački Velt piše da pregovori o Kosovu u Beču do sada nisu doneli nikakve rezultate, ali da posrednik Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari uprkos tome namerava da sredinom jula sa srpskom i albanskom stranom počne da razgovara o statusu Kosova. List piše kako je Ahtisari rekao da Srbi treba da budu samokritičniji nego do sada. "Ne treba da se zaboravi zašto je uopšte došlo do uspostavljanja uprave UN. Drugim rečima, valja se setiti šta se događalo između 1989. i 1999", rekao je Ahtisari.

Dnevnik navodi i da Vlada Nemačke, kao članice Kontakt-grupe, pomno prati zbivanja vezana za nastavak pregovora o Kosovu. "Moguća nezavisnot Kosova mogla bi da destabilizuje vladajuću koaliciju u Beogradu, što bi se negativno odrazilo na reformske procese u Srbiji", prenosi Velt reči neimenovane predstavnice Ministarstva inostranih poslova u Berlinu. List dodaje da je slično gledanje Ministarstva inostranih poslova SAD, čiji su predstavnici naveli da im je sasvim jasno pred kakvim izazovima stoji Beograd kada je reč o Kosovu.

Milan Ivanović: Pogoršano bezbednosno stanje

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović rekao je da je u Pokrajini u nekoliko poslednjih meseci pogoršano bezbednosno stanje, i to uoči sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu. Ivanović je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je samo u Kosovskoj Mitrovici i okolini u poslednjih nekoliko meseci bilo 70 incidenata, među kojima je bilo ubistava Srba, ranjavanja, podmetanja eksploziva. On je rekao da iza tih incidenata stoji albanski terorizam.

Ivanović je odlazećeg šefa UNMIK-a Sorena Jesena Petersena nazvao albanskim lobistom. Prema njegovim rečima, Petersen je uticao na to da Anan u svom izveštaju o stanju na Kosovu napravi simetriju između neispunjavanja standarda i neučešća Srba u institucijama na Kosovu. "Ananov izveštaj je zasnovan na lažnom izveštaju Petersena. Potrebno je da Srbija snažnije brani status Kosova", kaže Ivanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: