Dodik: Pravo na referendum

Milorad Dodik kaže da bi tokom rasprava o ustavnim promenama mogao da insistira na definisanju BiH kao federalne države.

Izvor: B92

Subota, 27.05.2006.

20:51

Default images

Premijer RS Milorad Dodik je izjavio da bi "možda bilo dobro da se i na Kosovu održi referendum koji bi bio osnov za donošenje odluka o statusu te pokrajine", izražavajući nadu da bi nakon toga i drugim bilo legalizovano pravo da putem referenduma odluče o svojoj sudbini.

Ministar inostranih poslova BiH Mladen Ivanić je povodom Dodikove izjave rekao da je referendum "osnovni demokratski princip", navodeći da međunarodna zajednica mora primenjivati iste demokratske standarde u celom regionu. "Interes Republike Srpske je da ona ostane sačuvana u okviru BiH, ali da se na nju prestanu vršiti pritisci. To je ono što posebno zameram međunarodnim institucijama", kazao je on.

Međutim, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić ocenio je da izjava premijera Republike Srpske Milorada Dodika o raspisivanju referenduma o otcepljenju srpskog entiteta nema nikakvo ustavno-pravno uporište i "politički se čini besmislenom"."To nije moguće po Ustavu BiH, isto kao što nije moguće otcjepljenje Sandžaka ili vojvođanskih Mađara. Sasvim su različite bile pozicije bivših jugoslavenskih republika Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Makedonije, jer je postojalo ustavno uporište", rekao je Tihić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: