EU: Očekujemo pregovore o odvajanju

Diplomatski zvaničnici EU kažu da očekuju pokretanje pregovora o odvajanju Crne Gore od zajednice sa Srbijom.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 22.05.2006.

07:14

Default images

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Havijer Solana, izjavio je danas da će EU u potpunosti poštovati rezultat referenduma u Crnoj Gori. Solana je rekao da još treba sačekati konačne rezultate i da će EU naknadno videti kako se može na najbolji način urediti dalje učešće Crne Gore u procesu stabilizacije i pridruživanja EU.

Visoki prestavnik EU je rekao da je sada važno da počnu pregovori između Srbije i Crne Gore o uređenju njihovih budućih odnosa, naglasivši da je vrlo važno da ubuduće njihovi odnosi budu dobri. Prema njegovim rečima, za EU je apsolutno ključno da se održi stabilnost na Balkanu jer je EU na Balkanu već godinama ulagala veliku energiju i veliki novac. Visoki predstavnik EU je objasnio da je Crna Gora iskoristila svoje pravo da posle tri godine od potpisivanja Beogradskog sporazuma održi referendum.

Na pitanje da li referendum u Crnoj Gori može uticati na zahteve Katalonije i Baskije da organizuju takav referendum, Solana je uzvratio da je to potpuno različita situacija. Solana je rekao da je referendum u Crnoj Gori posledica odluke Saveta Evrope i preporuke Badinterove komisije da republike bivše Jugoslavije mogu postati nezavisne, a to u Španiji nije nikako slučaj i dodao da je Španija zemlja, članica EU.

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare da je održavanje referenduma bilo pozitivno i da treba sačekati konačne rezultate, ali da još nije vreme da se NATO posveti pitanju da li i pod kojim uslovima Crna Gora može ući u program "Partnerstvo za mir".

Na pitanje da li referendum može uticati na rasplet kosovskog pitanja, Shefer je rekao da je to potpuno poseban slučaj i da ta dva pitanja međusobno nemaju nikakve veze.

"EU će priznati nezavisnost iako je ne želi"

Evropska unija ne želi nezavisnost Crne Gore, ali nema izgovor da je ne prizna ako bude izglasana na demokratskom referendumu, rekao je za poljski dnevnik Žečpospolita analitičar Međunarodne krizne grupe Nikolas Vit. "Nijedna zemlja Evropske unije ne podržava nezavisnost Crne Gore, ali iz raznih razloga", kazao je Vit poljskom listu.

Kao glavne argumente evropskih zemalja protiv nezavisnosti Vit je nabrojao uverenje rasprostranjeno u EU da bi nezavisna Crna Gora bila suviše mala da funkcioniše kako treba, kao i bojazni da bi ponovo došlo do destabilizacije Balkana.

Svoju težinu po oceni analitičara imaju i sumnje u poštenje crnogorskih lidera, pošto je duvanska afera Mila Đukanovića po oceni Vita okončana iz političkih, a ne pravnih razloga, a takođe i bojazni, najviše u Španiji, da bi konačni raspad Jugoslavije
inspirisao njihove separatiste.

"Tu je još i egoistična nevoljkost EU da se razbijaju federacije. Eto još jedne mikro države koja će pre ili kasnije postati kandidat za ulazak u EU. Ako bi unija primila toliki broj država sa pravom veta, u mnogim oblastima evropskog prava bila bi potpuno paralizovana", rekao je Nikolas Vit.

Analitičar Međunarodne krizne grupe zaključio je da uprkos svim tim strahovima EU nema izbora i mora da prizna nezavisnost.

Miščević: Novi mandat za pregovore sa EU

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU, Tanja Miščević, rekla je danas da će Evropska komisija tražiti novi mandat za pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom, nakon razdruživanja zajedničke države.

Tanja Miščević je za agenciju Beta rekla da je verovatnije da će Srbija, kao naslednica međunarodnog subjektiviteta SCG, naslediti i mandat za pregovore sa EU, ali da će taj mandat morati da pretrpi makar tehničke izmene.

Prema njenim rečima, Evropska komisija moraće da traži nov mandat za pregovore sa Crnom Gorom, kao novoformiranom državom.

Prema njenim rečima, već 31. maja biće održan sastanak unapređenog stalnog dijaloga sa predstavnicima EU kada će se mnogo više znati o načinu na koji će biti nastavljeni pregovori o stabilizaciji i pridruživanju. Dodala je da je prvi mogući termin za usvajanje novog mandata 12. jun kada se sastaje Savet ministara spoljnih poslova EU.

Lajčak zadovoljan referendumskim procesom

Izaslanik EU za crnogorski referendum Miroslav Lajčak naveo je danas da način na koji je sproveden referendum u Crnoj Gori "otvara mogućnost" da međunarodna zajednica prizna njegov rezultat.

"Referendumska komisija treba u najkraćem vremenu da proglasi rezultate, ali je jasno da ogromna izlaznost daje legitimitet procesu", kazao je Lajčak posle susreta s predsednikom crnogorske Skupštine Rankom Krivokapićem.

Specijalni izaslanik EU za crnogorski referendum Miroslav Lajčak boraviće sutra u Beogradu, gde bi trebalo da se sastane sa najvišim državnim zvaničnicima.

U kabinetu predsednika Srbije Borisa Tadića, agenciji Beta je potvrđeno da će se Lajčak sastati sa Tadićem, ali nije precizirano u koje vreme. U Kancelariji za saradnju s medijima Vlade Srbije nije bilo moguće proveriti da li će se i kada Lajčak sresti sa premijerom Srbije Vojilsavom Koštunicom.

Lajčak će se, kako je saopšteno iz Skupštine SCG, u 14 sati sastati sa predsednikom parlamenta državne zajednice Zoranom Šamijem.

Stejt department: Fer i slobodno

Američki Stejt department pozdravio je referendum u Crnoj Gori kao slobodan i fer, ocenivši da je ispunio standarde OEBS-a. "Smatramo da tom procesu treba aplaudirati. Odziv birača bio je visok", izjavio je portparol Stejt departmenta Tom Kejsi.

On, međutim, nije želeo da predvidi koje bi posledice referendum u Crnoj Gori mogao imati po pregovore o statusu Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: