"Startne pozicije nisu i finalne"

Albert Roan se juče u Prištini sastao sa kosovskim pregovaračkim timom i liderom srpske liste za Kosovo Oliverom Ivanovićem.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 19.05.2006.

07:48

Default images

Sudeći prema porukama iznetim u Prištini, može se zaključiti da međunarodni posrednici inisitiraju na kompromisu pregovaračkih strana u odnosu na svoje startne pozicije. "Jasno je da startna pozicija u pregovorima jedne strane, bila čak ona i širokogruda, ne može biti ultimativni, finalni rezultat, ako želite da postignete dogovoreno rešenje", kazao je Roan novinarima u Prištini.

Ono što se može smatrati novinom oko daljeg nastavka pregovora, jeste najava mogućnosti da do susreta na najvišem albansko-srpskom nivou dođe odmah nakon jula, kada se očekuje da Ahtisari referiše o rezultatima pregovora pred Savetom bezbednosti: "To je momenat kada će Ahtisari pozvati na direktne razgovore o pitanju statusa, ili kroz direktni sastanak dve strane ili u nekoj drugoj formi", kazao je Roan, zamenik glavnog međunarodnog posrednika za status Kosova. On je takođe rekao da su međunarodni posrednici, pored budućeg kosovskog statusa preokupirani i pitanjem modela budućeg međunarodnog prisustva, koje bi trebalo da bude što slabije, ali i čvrsto koliko je to potrebno da bi se osigurala primena konačnog sporazuma.

Sudeći po izvorima bliskim kosovskoj pregovaračkoj ekipi, za Roanov susret sa albanskim pregovaračima se, međutim, ne bi moglo reći da je bio rutinski, kao njegov susret s novinarima. Ovi izvori tvrde da je austrijski diplomata veoma jasno stavio do znanja prištinskom timu da kosovska ponuda za decentralizaciju mora biti mnogo šire ruke od one o formiranju tri i proširenje jedne postojeće opštine sa srpskom većinom. Isti izvori tvrde da uopšte nije bilo reči o srpskoj platformi za decentralizaciju.

Skori ekspertski sastanak dve strane o decentralizaciji koji je najavio Roan, možda će potvrditi navode o najnovijem međunarodnom pritisku na Prištinu i relativno komotnijoj poziciji Beograda oko decentralizacije. Ukoliko ovi navodi budu potvrđeni uskoro, biće potvrđeno i sve rasprostranjenije uverenje u prištinskim posmatračkim krugovima, prema kojem Ahtisari i Roan reformu lokalnih vlasti na Kosovu vide kao stvar koja, ako se stvarno želi pozitivna promena na terenu, treba dogovoriti, ako ne i diplomatski nametnuti, ne Beogradu, već onoj strani koja će ne samo potpisati već i sprovesti dogovor.

Predsednik Kosova, Fatmir Sejdiu, izjavio je danas da zahtevi za formiranje novih opština u okviru pregovora o decentralizaciji treba da se zasnivaju na njihovoj ekonomskoj održivosti. U protivnom, kako je istakao, neće biti novih opština.

"Neće biti novih opština koje će ugrožavati teritorijalnu celovitost Kosova", rekao je Sejdiu tokom posete Peći, gde je održao sastanak sa lokalnim rukovodstvom i građanima i istakao da će od angažovanja lokalnih mehanizama vlasti zavisiti efekat koji se očekuje od predstojeće reforme lokalnih vlasti na Kosovu.

"Pređimo na detaljno razmatranje statusa"

Predsednik i premijer Srbije, Boris Tadić i Vojislav Koštunica, predlažu Kontakt grupi i specijalnom izaslaniku UN Martiju Ahtisariju da se u daljem toku pregovora o Kosovu pređe na detaljno razmatranje budućeg statusa te pokrajine.

Pismo dvojice koopredsedavajućih beogradskog tima za pregovore o statusu Kosova predstavljeno je danas u Vladi Srbije, a pre toga predato je ambasadorima zemalja članica Kontakt grupe i predstavniku EU u Beogradu.

Koordinator pregovaračkog tima Beograda, Leon Kojen, rekao je da bi, prema tom predlogu, direktni razgovori o statusu počeli rundom pregovora na najvišem nivou, a zatim bi bili nastavljeni za četiri stola, na kojima bi se razmatrali ključni elementi koji bi konkretizovali sam status. Među tim elementima su novi ustav Kosova, uključujući političko ustrojstvo koje treba uspostaviti u pokrajini i jemstva prava zajednica, zatim opšta pitanja bezbednosti, ključna ekonomska i finansijska pitanja i decentralizaciju.

Ahtisari obavestio ministre SE o toku pregovora

Specijalni izaslanik UN za pregovore o budućem statusu Kosova, Marti Ahtisari, na neformalnom sastanku u Strazburu obavestio je ministre spoljnih poslova dvadesetak zemalja Saveta Evrope o dosadašnjem toku pregovora Beograda i Prištine. Ahtisari je na sinoćnjem sastanku rekao da će na jesen podneti izveštaj Savetu bezbednosti UN i Kontakt grupi koja mu je dala mandat da do kraja godine završi posao.

Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, u rezidenciji generalnog sekretara SE Terija Dejvisa, a niko od učesnika, među kojima je bio i šef diplomatije SCG Vuk Drašković, u skladu sa praksom takvih susreta, nije želeo da daje izjave.

Kako Beta saznaje od izvora upućenih u tok sastanka, Ahtisari je ministrima preneo da planira da početkom jeseni preda izveštaj Savetu bezbednosti UN i Kontakt grupi, nakon izveštaja šefa Unmika Sorena Jesena Petersena o primeni standarda na Kosovu, još jedne posete Prištini i Beogradu i neformalnih konsultacija sa članovima Saveta bezbednosti UN, što bi trebalo da se dogodi tokom leta.

Simić: Pregovori u krizi

Savetnik premijera Vojislava Koštunice Aleksandar Simić ocenio je da su pregovori Beograda i Prištine o decentralizaciji zapali u ozbiljnu krizu.

"Cilj nedavnog sastanka s Albertom Roanom u Beogradu bila je težnja Ahtisarijevog tima da spase pregovore o decentralizaciji pokrajine, koji su, posebno posle četvrte bečke runde, zapali u ozbiljnu krizu. Razlog za to je krajnje neozbiljan pristup delegacije kosovskih Albanaca koji su predložili da Srbi dobiju samo tri opštine, što suštinski odražava njihov odnos prema multietničnosti i prisustvu Srba na Kosovu", rekao je Simić u intervjuu za Večernje novosti.

"Model statusa odrediće i vojsku Kosova"

Prištinski listovi na albanskom jeziku danas pišu da će pitanje kosovske vojske biti rešeno u sklopu traganja za modelom statusa Kosova.

Baveći se dilemom kakvu će vojsku Kosovo imati kada toj pokrajini bude definisan status, Koha ditore prenosi, pozivajući se na diplomatske izvore iz Brisela, da je kosovski premijer Agim Čeku na svom prvom sastanku sa generalnim sekretarom NATO Japom de Hop Sheferom izrazio želju da Kosovo ima svoju vojsku.

"Iako se većina zemalja slaže da će Kosovo dobiti neku vrstu nezavisnosti na kraju pregovaračkog procesa, niko ne želi unapred da govori kakvo će to rešenje biti, kao ni o vojsci Kosova, jer je to pitanje u sklopu procesa rešenja statusa", navodi list.

Diplomatski izvori, prema pisanju Kohe, ističu da bi, čak ako se dogodi da status Kosova dozvoli formiranje vojske, u pitanju bio mali broj vojnika koje bi, najverovatnije, obučavao NATO, odnosno, "bila bi to Kosovska policijska služba, ali sa drugim imenom".

Izvori lista navode i da bi takve vojne snage morale da budu, pre svega, profesionalne, multietničke, i u službi svih građana.

Vorks: Dvostruka autonomija za Kosovo

Direktor vašingtonskog Instituta za istraživanja strateških pitanja Ben Vorks izjavio je da se za kosovsko pitanje mora pronaći kompromisno rešenje, koje bi moglo da se formuliše kao "dvostruka autonomija".

"Tim konceptom bi se obezbedila dvostruka maksimalna samouprava. S jedne strane, samouprava Kosova unutar Srbije i Crne Gore, a s druge strane, samouprava Srba i Roma unutar srpskih opština na Kosovu. Na taj način bi se takođe ispoštovao protokol OEBS-a i povelja UN, kojima se stimuliše da se međunarodno priznate granice ne mogu nasilno menjati", rekao je Vorks "Glasu Amerike".

Opcijom "dvostruke autonomije", objasnio je Vorks, obeshrabrile bi se secesionističke težnje na jugu Srbije i u Sandžaku, kao i u drugim zemljama širom sveta. "Presedan nezavisnosti Kosova mogao bi da bude korišćen, recimo, protiv Rusije u Dagastanu, Južnoj Osetiji, Abhaziji i drugde. U jeku ekspanzije Evropske unije, ne verujem da će se Evropljani oduševiti stvaranjem novih mini državica", kazao je Vorks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: