Mladić, opet i još

Portparol Tužilaštva Haškog tribunala Anton Nikiforov ponovio da je u Beogradu dato obećanje da će Mladić biti izručen do kraja aprila.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.04.2006.

11:03

Default images

Nikiforov kaže da će na tom osnovu biti ocenjen nivo saradnje Beograda s Tribunalom. Do isteka roka ostala su tri dana, pa je Ratko Mladić tema mnogih dnevnih listova.

Večernje novosti i Blic prenose izjavu ministra odbrane Srbije i Crne Gore Zorana Stankovića da su u toku akcija i aktivnosti na traženju i hapšenju Ratka Mladića i drugih haških optuženika i da neće o tome da se izjašnjava dok se ne vidi do kojih se rezultata došlo tokom tih radnji. Stanković je rekao da treba sačekati rok koji je dat za hapšenje Mladića, a da će onda izjaviti ono što treba.

Na pitanje o kom datumu je reč, Stanković je odgovorio da se pominju razni datumi, ali da to zna premijer Srbije Vojislav Koštunica, koji je dao to obećanje. Stanković je rekao da se ni Mladić, kao ni drugi koje traži Hag, ne skrivaju u vojnim objektima i da im pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske SCG ne pružaju pomoć i podršku. On je dodao da, u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima, Vojno-bezbednosna agencija sarađuje sa srodnim službama u preduzimanju mera na nalaženju osoba koje traži Hag i identifikaciji onih koji im pružaju podršku.

Upitan da li će održati obećanje da će, u slučaju neuspeha te akcije, smeniti direktora VBA Svetka Kovača, Stanković je ponovio da treba sačekati termin koji je definitivno određen za hapšenje haških optuženika, a da će ono što je rekao i ispuniti.

Stanković je saopštio i da je Ministarstvo odbrane omogućilo Tribunalu pristup arhivama i da je do sada realizovalo sve zahteve tog suda u vezi sa ustupanjem dokumentacije. On je najavio da će načelnik Generalštaba VSCG Ljubiša Jokić ići na desetak dana u posetu pripadnicima Ratne mornarice i Podgoričkog korpusa kako bi bile sprečene bilo kakve neprijatnosti.

Pozivajući se na izvor iz vrha MUP-a Republike Srpske, Kurir piše da su snage Eufora u Bosni i Hercegovini koje su juče i prekjuče držale pod blokadom put Čajniče-Pljevlja tražile Radovana Karadžića. Izvor lista kaže da Eufor poseduje operativne podatke prema kojima je Karadžić lociran u trouglu Foča-Čajniče-Višegrad, a da je njegovo poslednje pojavljivanje zabeleženo u selu Zavajit kod Foče. List piše i da je, prema nezvaničnim saznanjima, u utorak pre podne policija na informativni razgovor privela Spasoja Đoga, aktivnog pukovnika i pilota VSCG, brata Jova Đoga, koji se tereti za pomaganje u skrivanju Ratka Mladića. List piše i da je Spasoje Đogo posle nekoliko sati pušten na slobodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: