"Među poslednjima u redu za Brisel"

Šef diplomatije Vuk Drašković razgovaraće u Parizu s francuskom ministarkom zaduženom za evropska pitanja Katrin Kolona.

Izvor: B92

Sreda, 26.04.2006.

10:31

Default images

Pre početka sastanka, šef diplomatije Vuk Drašković rekao je da se on nada da će haška prepreka biti uklonjena za nekoliko dana, ali da ne može da garantuje jer to nije u njegovoj nadležnosti. "Da Haški tribunal traži ambasadore, ja bih dao garancije. Ali, mogu da dam garancije da je predsednik Vlade Srbije maksimalno posvećen ispunjenju te obaveze", rekao je Drašković.

Očekuje se da će glavne teme današnjih razgovora biti približavanje SCG Evropskoj uniji, budući status Kosova i saradnja Beograda s Haškim tribunalom, o čemu je ministar spoljnih poslova SCG juče razgovarao i sa šefom francuske diplomatije Filipom Dust-Blazijem. Francuski ministar je rekao da njegova zemlja smatra da bi pregovori o Kosovu trebalo da budu što pre završeni, a da za budući status treba naći rešenje koje će pomiriti prava i težnje srpskog stanovništva na Kosovu, s jedne, i albanskog stanovništva, s druge strane.

Kada je reč o saradnji s Haškim tribunalom, on je kazao da SCG mora da ispunu tu obavezu i da general Ratko Mladić mora biti izručen, jer je to uslov za nastavak približavanja SCG Evropskoj uniji, ali i moralna obaveza zemlje.

Dvojica ministara juče su potpisali i sporazum o readmisiji, što je jedan od uslova za ublažavanje viznog režina prema SCG.

Hag: Bez alternative za Mladića

U Haškom tribunalu ni danas nisu želeli da daju ocene nivoa saradnje Srbije sa tim sudom, niti da odgovaraju na pitanja o (ne)izručenju Ratka Mladića.

Na pitanje da li bi bilo kakva aktivnost vlasti u Srbiji, osim hapšenja generala Mladića, mogla biti prihvatljiva za Tužilaštvo, portparol Tužilaštva Anton Nikiforov rekao je da se obećanje koje je dato u Beogradu odnosilo na Mladića. "Pre toga smo govorili da je bilo napretka u saradnji, da je potrebno dodatno vreme. Ali, dato je obećanje da će Mladić biti izručen do kraja aprila i mi ćemo na tom osnovu oceniti nivo saradnje Beograda", rekao je Nikiforov.

U Tužilaštvu insistiraju da je u razgovoru sa glavnom tužiteljkom Haškog tribunala Karlom del Ponte srpski premijer Vojislav Koštunica obećao da će najtraženiji haški begunac do kraja meseca biti u Hagu.

Na redovnom brifingu za novinare u Haškom tribunalu Nikiforov je dodao da su mu poznate i spekulacije sa novim datumima, 3. i 11. majem, ali da je, što se Tužilaštva tiče, rok za izručenje Mladića kraj aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: