DS čeka odgovore

Demokratska stranka očekuje izjašnjavanje prodemokratskih snaga o predlogu DS o saradnji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.04.2006.

10:14

Default images

Potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović izjavio je za Blic da će politički odnosi u Srbiji morati biti redefinisani krajem aprila i u maju jer Srbiju tada očekuje rešavanje vrlo važnih državnih pitanja, kao što su saradnja s Haškim tribunalom i referendum u Crnoj Gori.

"Zbog toga očekujem da će inicijativa Demokratske stranke dobiti konačan odgovor Demokratske stranke Srbije i drugih demokratskih snaga", rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, načelna namera Demokratske stranke jeste da na naredne parlamentarne izbore izađe samostalno, ali da je spremna za različite korekcije koje će povećati demokratski izborni kapacitet, kako bi građanima Srbije koji dele demokratske vrednosti bila pružena prilika da masovnije izađu na izbore. "DS nikada nije doneo definitivnu odluku da neće na različite načine praviti dogovore sa učesnicima u političkom životu. Ne radi se samo o strankama, već i o delu javnosti koji nije u strankama, a kom mora biti omogućeno da se pokrene, kako bismo zajedno prodrmali Srbiju iz depresije u kojoj se nalazi", rekao je Petrović.

Komentarišući izostanak dijaloga Beograda i Podgorice o odnosima Srbije i Crne Gore posle održavanja referenduma u toj republici, Petrović je ocenio da, pre nego što bude poznat ishod referenduma, ne postoje elementarne determinante za takvu vrstu razgovora. "Ako 55 odsto građana Crne Gore kaže da želi da živi u samostalnoj državi, DS će tog trenutka čestitati nezavisnoj Crnoj Gori. Ako rezultat bude ispod tog procenta, Srbija i Crna Gora moraju naći rešenje da državna zajednica bude funkcionalnija nego što jeste. Stav DS-a je da bi bilo bolje da ostanemo zajedno", rekao je Petrović.

Dušan Petrović kaže i da je raspuštanje Skupštine opštine Novi Pazar bilo protivustavno, a da je politički motiv prost, a to je očuvanje većine u parlamentu. "Zabrinut sam što je premijer Srbije Vojislav Koštunica još jednom prekršio Ustav i pokazao da je na mnoge stvari spreman da bi sačuvao većinu. Loše je što je Vlada pristala čak i na povećanje napetosti u Novom Pazaru zarad očuvanja glasačke mašine u Skupštini. DS je u vrlo prijateljskim odnosima sa strankom Rasima Ljajića i očekujem da ćemo imati vrlo blisku saradanju. Videćemo kako će se to u formalnom smislu razvijati", kaže Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: