Hamasu apsolutna većina

Islamski radikalni pokret Hamas imaće apsolutnu većinu u palestinskom parlamentu, pošto je osvojio 76 od ukupno 132 poslaničkih mesta.

Izvor: B92

Petak, 27.01.2006.

08:33

Default images

Dugogodišnja vodeća palestinska stranka Fatah predsednika Mahmuda Abasa, osvojila je 43 mesta u parlamentu.

Nakon pobede Hamasa, američki predsednik DŽordž Buš je rekao da neće razgovarati s Hamasom sve dok se ne odrekne svog stava da će uništiti Izrael: "Ti ljudi moraju da razumeju taj deo svoje platforme. Ali, Vlada još nije formirana, oni tek počinju da razgovaraju o tome i naša poruka za šefa je da se nadamo da će ostati u kancelariji i nastaviti sa procesom. I mislim da sam potpuno jasan kada kažem da politička partija koja kao deo svoje platforme ima uništenje Izreala nije partija sa kojom ćemo mi sarađivati."

Osim toga, generalni sekretar UN Kofi Anan ocenio je da bilo koja grupa koja želi da učestvuje u demokratskom procesu mora da se razoruža: "Bilo koja grupa koja želi da učestvuje u demokratskom procesu mora da se bezuslovno razoruža, pošto su nošenje oružja i učešće u demokratskom procesu i parlamentu suštinski kontradiktorni i ja sam uveren da oni o tome razmišljaju", rekao je Anan.

U nizu međunarodnih reakcija na pobedu Hamasa oglasila se i zvanična Moskava koja je zatražila od lidera palestinskog pokreta Hamas da, u slučaju da predstavnici tog pokreta uđu u vladu, prihvati mirno rešenje i stvaranje suverene palestinske države koja bi živela u miru sa Izraelom.

48 odsto Izraelaca za pregovore sa Hamasom

Prema rezultatima ankete koje je objavio izraelski dnevnik Jediot ahronot, 48 odsto Izraelaca podržava razgovore sa palestinskom vladom koju bi predvodio Hamas, dok je 43 odsto protiv. Izraelski prelazni premijer Ehud Olmert odbacio je juče mogućnost da Izrael pregovara sa Hamasom, u čijem programu je, između ostalog, i uništenje jevrejske države.

Istraživanje je izvršeno pre objavljivanja rezultata palestinskih parlamentarnim izbora u četvrtak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: