Invalidi i birokratija

Ukinuta komplinovana procedura za nabavku pomagala koju je predviđao novi Pravilnik o pomagalima za invalide.

Izvor: B92

Petak, 13.01.2006.

08:40

Default images

Roditelji koji imaju decu obolelu od dijabetisa ne moraju da brinu o ekstra troškovima za materijal za kontrolu šećera u krvi i davanje insulina, jer je Republički Fond za zdravstveno osiguranje promenio sporni Pravilnik o pomagalima.

Nakon reakcije nezadovoljnih roditelja u našim vestima, zbog ograničenih količina traka i igala, donete su hitne izmene. Izmenjena je i komplikovana procedura za pacijente sa stomom, odnosno kesom.

Vasilije Antić, pomoćnik ministra zdravlja kaže da je namera bila pozitivna, da se invalidima omoguće nova pomagala ali i da se kontroliše njihovo deljenje. Ipak, priznaje da se zatajilo u realizovanju zamisli: "Odgovornost je bila na Republičkom zavodu da propiše način kako da se dođe do tog pomagala. Taj način je previše komplikovan i predložićemo da se taj postupak uprosti i olakša pacijentima."

Dobra strana novog pravilnika je da su invalidima po prvi put, o trošku zdravstvenog osiguranja, dostupne elektromiografske proteze za ruke, elektromotorna kolica i niz ortopedskih i drugih pomagala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: