Stanišić, Simatović – novi tereti

Del Ponteova potpisala izmenjenu optužnicu kojom se Stanišić i Simatović terete za ubistva Bošnjaka koja su izvršili Škorpioni.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.01.2006.

10:56

Default images

Kako se navodi u izmenjenoj optužnici koju je potpisala glavna tužiteljka Tribunala Karla del Ponte, Specijalne jednice službe Državne bezbednosti Srbije pod kontrolom Stanišića i Simatovića, uključujući Crvene beretke i Škorpione, učestvovale su u napadima Vojske Republike Srpske na enklave Srebrenica i Žepa u leto 1995.

Nekoliko sedmica pre napada VRS, Stanišić i Simatović su naredili Škorpionima da iz baze u Đeletovcima pređu u područje Sarajeva i uspostave bazu u selu Trnovo, u podnožju planine Treskavica. Škorpioni su tu bili pod komandom Simatovića, koji je sa komandnog mesta na Jahorini zapovedao združenim snagama srpskog MUP-a i Državne bezbednosti.

Dokaz koje tužilaštvo želi da iskoristi je snimak likvidacije šest muslimanskih civila u Trnovu. Ovaj snimak prikazan je 1. juna prošle godine na suđenju Slobodanu Miloševiću, ali nije uvršten u dokazni materijal. Stanišić i Simatović terete se za ubistva, a ne i za genocid u Srebrenici, dok su u novoj optužnici bez odgovornosti za masakr na Ovčari i ubistva u Mrkonjić Gradu.

Advokat Franka Simatovića Zoran Jovanović kaže da sud još nije odlučio o tome da li odbrana sme da se žali na odluku kojom je dozvoljeno menjanje optužnice, pa se još ne ne zna ni da li će ova optužnica biti pravosnažna: "Odbrana smatra da materijal na osnovu koga je veće dozvolilo tužilaštvu proširenje optužnice nije takav da uspostavlja kriterijume koji su potrebni da bi postojao prima facie slučaj, znači onaj nivo sumnje koji je potreban da bi se dalje išlo u postupak. U tom smislu odbrana je zatražila od veća da dozvoli da izjavi žalbu. Mi tu odluku još uvek nemamo."

Stanišić i Simatović, koji na privremenoj slobodi čekaju početak suđenja, mogli bi biti pozvani u Hag kako bi se izjasnili o navodima izmenjene optužnice, ukoliko ona postane zvanična.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: