Čović- Eide o ulasku u institucije

Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za procenu standarda Kai Eide sastao se danas s Nebojšom Čovićem.

Izvor: B92

Sreda, 13.07.2005.

17:14

Default images

Nakon sastanka s predsednikom Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, Eide je ocenio da je očigledno da nije učinjen dovoljan napredak u rešavanju krize na Kosovu, dok je Čović naglasio da državni vrh u ovom trenutku ne može da pozove Srbe da uđu u kosovske institucije.

"Mi bi voleli da možemo da preporučimo Srbima da uđu u privremene institucije. Međutim, mi to ne možemo u ovom trenutku, mada će državni vrh razmatrati i dalje kompletnu situaciju. Ja koristim ovu priliku da skrenem pažnju da svako pojedinačno ulaženje u privremene institucije otvara opasnost da ti koji uđu budu proglašeni za krivce svega što se događa na prostoru Kosova i Metohije. U takve političke zamke ne treba upadati", kazao je Čović.

Eide je, s druge strane, rekao da neće dozvoliti da ne njega bilo ko vrši pritisak kada bude sastavljao izveštaj o stanju na Kosovu. On je rekao i da nema kristalnu kuglu ida ne zna šta će biti u izveštaju koji će predati generalnom sekretaru UN-a Kofiju Ananu, ali je istakao da će izveštaj odslikavati situaciju kakvu je video prilikom obilaska Kosova.

Srpska lista u predsedništvu Skupštine Kosova?

S druge strane, predsedništvo Skupštine Kosova odlučilo je da od Srpske liste za Kosovo i Metohiju zatraži da izbere člana koji će ući u to skupštinsko telo.

Član Predsedništva Skupštine iz Alijanse za budućnost Kosova, Naim Maljoku, izjavio je da je taj zahtev rezultat nedavnog sastanka predsednika Skupštine Nedžata Dacija i lidera Srpske liste za Kosovo i Metohiju Olivera Ivanovića. Ivanović je, kako prenose elektronski mediji, izjavio da se o zahtevu predsedništva kosovske skupštine kao i o učešću u institucijama Kosova dogovor mora postići ne samo unutar liste već i sa zvaničnim Beogradom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: