Delić i Miletić u ponedeljak u Hagu

Bivši komandant Glavnog štaba Armije BiH Rasim Delić, kako je ranije najavljeno, u ponedeljak bi trebalo da stigne u Hag.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 27.02.2005.

11:57

Default images

Delić je optužen pred Haškim tribunalom za zločine protiv bosanskih Srba i Hrvata počinjene 1993. i 1995. u srednjoj Bosni, a optužnica, koja je objavljena je 23. februara, tereti ga u četiri tačke, za ubistva, okrutno ponašanje i silovanje, kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Delić je komandovao jedinicama Armije Bosne i Hercegovine i individualno je krivično odgovoran za postupke svojih podređenih, među kojima su bili i pripadnici formacije "El Mudžahedin", jer je morao da zna za zločine koje su počinili, a nije učinio ništa da ih spreči, ili kazni počinioce.

Stiže i Miletić

Zoran Stojkoviæ i Radivoj Miletiæ
U Hag bi, istog dana, trebalo da otputuje i general u penziji Vojske Republike Srpske, Radivoj Miletić. Miletić, koji je odlučio da se dobrovoljno preda, kako je saopšteno, nakon razgovora u Vladi Srbije, u Hag će otputovati u pratnji ministara Vlade.

Miletić je optužen za zločine nad Muslimanima u Srebrenici i Žepi 1995. godine, a optužnicu protiv njega Haški tribunal je otpečatio 24. februara. Na toj optužnici, pored Miletića, nalazi se i bivši visoki oficir Vojske Republike Srpske, Milan Gvero, koji se takođe, dobrovoljno predao i već se nalazi u Hagu. Nakon toga, Tibunal je obelodanio da se na istoj optužnici nalazi i treća osoba, tj. general u penziji Vojske RS, Zdravko Tolimir.

Gvero, Miletić i Tolimir su u pet tačaka optuženi za ubistva, progon na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, prisilno premeštanje i deportaciju stanovništva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: