SPO: Ne šaljite decu u vojsku

SPO poziva roditelje da ne šalju decu u vojsku, sve dok se ne razjasne skorašnje pogibije vojnika u kasarnama VSCG.

Izvor: B92

Subota, 13.11.2004.

16:16

Default images

SPO ocenjuje da nezavisna komisija koja je formirana radi utvrđivanja istine o pogibiji dvojice vojnika nije u stanju da saopšti "ni delić istine o tragediji u Topčideru".

"Od dana formiranja te komisije, u koju su ušli predstavnici nereformisane Miloševićeve vojske i pripadnici Miloševićeve državne bezbednosti, bilo je potpuno jasno da ona nikada neće biti u stanju da saopšti ni delić istine o tragediji u Topčideru", navodi se u saopštenju SPO.

Supruga lidera SPO-a Danica Drašković u autorskom tesktu u nedeljniku Srpska reč objavila je, pozivajući se na spostvene izvore, da su vojnike u Topčideru ubili telohranitelji haškog begunca Nebojše Pavkovića. Ona tvrdi i da su telohranitelji, drugog haškog begunca, generala Vladimira Lazarevića, u Leskovcu ubili vojnika Dragana Kostića.

Danica Drašković za B92 kaže da se ta činjenica zna i da je zna ceo politički vrh u Srbiji: "Mislim da je to veliko licemerje i da Srbija ne treba da bude više spremna da gine za Miloševića, njegovu politiku i njegove ljude. Evo, vidite i sami – krije ceo državni vrh. Zna se da se oni kriju u tim kazamatima ispod zemlje, zna se da i u Leskovcu postoji takav sličan centar, zna se da je taj vojnik čuvao stražu na tom mestu i da je poginuo od obezbeđenja generala Lazarevića koji se tu krije. Ništa nije tajna, svi sve znaju, ali niko neće da govori zbog toga što bi otkrivanjem istine svi morali da đau ostavke, a to je za njih velika cena."

Danica Drašković i njena stranka traže formiranje anketnog odbora u Skupštini Srbije i Crne Gore, u koji bi ušli predstavnici svih parlamentarnih stranaka, koji će imati zadatak da rezultate istrage o ovoj i svim ostalim nerazjašnjenim tragedijama u Vojsci SCG u što kraćem roku predstavi Skupštini. Ona ocenjuje i da nezavisna komisija, koju predvodi Božidar Prelević uopšte nije nezavisna: "Ne znam kako možete vi reći da je komisija nezavisna u kojoj se nalazi šef državne bezbednosti Rade Bulatović, ministar policije Dragan Jočić i ministar odbrane Prvoslav Davinić. U kojoj državi je to nezavisna komisija? Samo u staljinističkim, komunističkim državama se nezavisna komisija formira od onih koji su i napravili delo, tako da mislim da je to potpuni promašaj i da je komisija, ne nezavisna, nego mnogo zavisna i da će napraviti izveštaj onakav kakav odgovara ljudima na vlasti. Neka formiraju Anketni odbor koji bi bio zaista nezavisan, pa neka uđe dole u te odaje, pa će se sve verovatno lako naći. Ne znam zašto se toga plaše i to ne dozvoljavaju."

Ukoliko se utvrdi da su haški optuženici zaista boravili u vojnim objektima u Beogradu i Leskovcu, to znači da su oficiri prekršili naredbu ministarstva odbrane, od prošle godine, prema kojoj su svi pripadnici oružanih snaga obavezni da zvanično prijave bilo kakav susret ili kontakt sa bilo kojim optuženikom za ratne zločine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: