EPS: MEDJU NAJVECIM DUZNICIMA I VELIKE MEDIJSKE KUCE

Izvor: B92

Sreda, 08.11.2000.

16:58

Default images
Restrikcije elektricne energije u Srbiji mogle bi da budu nesto manje u narednih nekoliko dana, posto je elektroenergetski sistem stabilizovan, istaknuto je u sredu u Elektroprivredi Srbije. Selektivne restrikcije se nastavljaju, a potpuno ukidanje ocekuje se tek posle 20. novembra. Na konferenciji za novinare, pomocnik direktora za elektroenergetski sistem Vladimir Marjanovic rekao je da je snabdevanje elektricnom energijom, uz primenu restrikcija, stabilizovano, a povecan je i uvoz iz okolnih elektroenergetskih sistema. Crnogorska Elektroprivreda u utorak poslepodne pocela je da isporucuje Srbiji deo proizvodnje iz termoelektrane "Pljevlja". Dnevno ce EPS pozajmljivati oko tri miliona kilovatsati, koje ce vratiti kada u Crnoj Gori poraste potrosnja u decembru. Takodje, u dogovoru sa Elektroprivredom Bugarske i civilnom misijom Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK), dogovoreno je da deo struje koje ide na Kosovo ostane u Srbiji, na osnovu duga UNMIK-a za preuzetu struju iz EPS-a. Dnevno ce, po tom osnovu, EPS dobijati oko cetiri miliona kilovatsati struje. Iz Rumunije, prema kupoprodajnom ugovoru, jos ne stize svih pet miliona kilovata, vec oko cetiri miliona kilovatsati struje dnevno, a postignut je i dogovor da Republika Srpska, zahvaljujuci vecoj proizvodnji u hidroelektrani u Visegradu, dostavi Srbiji po tri miliona kilovatsati dnevno. U Srbiji od juce restrikcije sprovode lokalne elektrodistribucije, koje svakodnevno dobijaju kvotu struje koja moze biti potrosena na njihovom podrucju, s tim sto usteda treba da iznosi 12 odsto.

Direktor Centra za odnose sa javnoscu u EPS-u Momcilo Cebalovic ponovio je da je nestasica struje u Srbiji "posledica desetogodisnjeg raubovanja EPS-a", cene struje koja je dva puta niza od cene u Crnoj Gori, a nekoliko puta u odnosu na okolne elektroprivrede, ali i duga potrosaca. On je istakao da je ukupni dug prema EPS-u 4,8 milijardi dinara, od cega domacinstva duguju 2,8 milijardi. "Postoje veliki duznici, koji su bili zasticeni i godinama nisu placali struju, a medju njima su i pojedine velike medijske kuce", rekao je Cebalovic i dodao da ce nastojati da uskoro bude objavljen spisak najvecih duznika, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: