Kakav će biti izveštaj

“Nema bitnih razlika u odnosu na ono što je vojska saopštila odmah posle incidenta”, kaže Vuk Tufegdžić.

Izvor: B92

Sreda, 10.11.2004.

08:17

Default images

To je ujedno i jedino je što je, u vezi sa izveštajem o pogibiji dvojice vojnika u kasarni na Topčideru, rekao za B92 predsednik Vojnog suda Đorđe Trifunović. On je dodao da će izveštaj Vojnog suda biti predstavljen u petak.

Podsetimo, vojska je posle pogibije vojnika 5. oktobra, saopštila da je jedan vojnik ubio drugog a zatim i izvršio samoubistvo. Posle ovog saopštenja formirana je nezavisna komisija koja ispituje okolnosti pogibije vojnika.Sa druge strane, predsednik Nezavisne komisije Boža Prelević, izjavio je da u sredu neće saopštiti rezultate istrage. On je rekao da će izveštaj prvo biti predstavljen Vrhovnom savetu odbrane. Nezvanično, međutim, saznajemo da Nezavisna komisija, kao manje verovatnu, ne isključuje vojnu verziju, ali za sada je, kako saznajemo, veća verovatnoća da je vojnike ubio neko treći.

Inače, rekonstrukcija događaja u kojem su nastradala dva vojnika i koju je Komisija obavila u utorak, trajala je tri i po sata. Prema rečima Prelevića, Komisija je u utorak  uradila i jednu manju rekonstrukciju u kasarni u Bubanj Potoku, a u sredu će nastaviti istragu u Institutu za sudsku medicinu, a potom će moći da saopšti prve razultate. ”Nadam se da će to biti u četvrtak, ne mogu da budem i sasvim siguran, ali tokom ove nedelje sigurno”, rekao je Prelević. Komisija je trebalo da rekonstrukciju uradi u ponedeljak, ali su je uradili samo vojni istražni organi. „Nismo hteli da učestvujemo u njihovom performansu. Istražni sudija ima, očigledno, psihički veoma upadljivo ponašanje, za koje ne mislim da je korektno prema državnoj komisiji, tako da smo se mi udaljili”, rekao je Prelević.

S druge strane, istražni sudija Vojnog suda Vuk Tufegdžić rekao je da ne razume Prelevića. "Ničega konfliktnog između njih i nas nije bilo. U jednom momentu, kada su članovi Komisije zamoljeni da se malo pomere sa lica mesta kako bi veštaci i tehničari mogli da obave svoj deo posla, oni su negodovali i protestvovali, da bi potom napustili lice mesta”, rekao je Tufegdžić.

Vojnici Gardijske brigade Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović poginuli su 5. oktobra u kasarni u Topčideru. U prvom javnom istupu vojni istražni organi su saopštili da je reč o ubistvu i samoubistvu, dok Nezavisna komisija nije isključila mogućnost da je u taj događaj bila umešana i treća osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: