Suština je očuvanje državne zajednice

Izvor: B92

Nedelja, 12.09.2004.

10:14

Default images

Za stabilizaciju i pridruživanje EU, biće jedan sporazum, za jednu državu, sa dva koloseka, ekonomskim i političkim.

Po povratku iz Brisela, gde je u subotu razgovarao sa visokim predstavnikom EU Havijerom Solanom, premijer Srbije je rekao da je za Srbiju i Crnu Goru predloženo novo rešenje u spoljnotrgovinskom i carinskom režimu, ali da je suština očuvanje državne zajednice.

"Kad je reč o političkom delu državne zajednice, funkcionisanja njenih institucija, više je nego jasno zaključeno da se Ustavna povelja mora sprovoditi i da će neka vrsta, u ovom trenutku preko potrebnog povezivanja, cementa buduće državne zajednice biti upravo ti politički procesi", rekao je Vojislav Koštunica.

On je naveo da je tema razgovora bio i plan Vlade Srbije za Kosovo, i dodao da je Solanu podsetio da samouprava za Srbe obezbeđuje zaštitu ljudskih prava Srba i njihov opstanak, što ih podstiče i ohrabruje da izađu na izbore.

Aktuelno pitanje međunacionalnih incidenata u Vojvodini, bilo je jedna od tema razgovora premijera Srbije sa visokim predstavnikom EU. Premijer je rekao da događaji u Vojvodini nemaju razmeru pojave, pa se ne radi o nečemu što zahteva internacionalizaciju. "Ako nešto može da ugrozi stabilnost u regionu, onda to nisu slučajevi o kojima je reč, već predimenzioniranje tih slučajeva, njihovo preterano naglašavanje i jake reči o tim slučajevima", kaže premijer.

Nezaobilazna tema bila je i saradnja Srbije sa Haškim tribunalom. Prema rečima Koštunice, nije bilo nikakvih uslovljavanja tim pitanjem. Koštunica je Solanu upoznao sa, kako je rekao, svim merama u vezi sa slučajem generala Mladića, kao i da je ukazao da se čini sve da se i druge obaveze prema sudu u Hagu izvrše, ali da dobrovoljna redaja optuženih predstavlja optimalno rešenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: