Bez rasprave o SCG u Briselu

Izvor: B92

Petak, 10.09.2004.

16:03

Default images

Šefovi diplomatija EU neće u ponedeljak u Briselu razgovarati o razvoju u Srbiji i Crnoj Gori.

EU želi prethodno da sazna može li računati na punu podršku Srbije i Crne Gore novoj strategiji ubrzavanja integracije SCG u Uniju učvršćenjem državne zajednice, uz ugrađivanje ekonomskih posebnosti u taj proces.

To je novinarima danas izjavio jedan neimenovani funkcioner Evropske komisije, istakavši da će od ključnog značaja biti razgovori u Beogradu početkom oktobra evropskog komesara Krisa Patena i visokog predstavnika EU Havijera Solane sa srpskim i crnogorskim rukovodstvom.

Prethodno će o tome sa zvaničnima u Beogradu i Podgorici iduće nedelje razgovarati direktor za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Rajnhard Pribe, kao i glavni Solanim saradnik za balkanska pitanja Štefan Lene. "Evropska unija želi da deblokira sada jako zastale pregovore Srbije i Crne Gore o usaglašavanju ekonomskih sistema, naročito carinskog režima, sa ciljem da obe jedinice krenu brže u promene koje vode uključivanju u strukture EU", istakao je izvor Evropske komisije.

Ovaj zvaničnik je želeo da podvuče da EU smatra da je neosporno pravo, na temelju Beogradskog sporazuma i Ustavne povelje SCG, da u februaru 2006. svaka članica državne zajednice, ako to oceni shodnim, sazove referendum o opstanku SCG. "EU je, medjutim, čvrsto uverena i rešena da se dotad mora obezbediti da državna zajednica SCG opstane i funkcioniše delotvorno upravo u cilju da oba njena dela mogu da izvrše nužne promene i svoje unutrašnje političke i ekonomske sisteme prilagode cilju ugradjivanja u EU kroz jedan sporazumo o stabilizaciji i pridruživanju".

Predstavnik Evropske komisije je istakao da evropska dvadesetpetorica smatraju da je "apsolutno značajno da Srbija, kao najveća zemlja sa najsnažnijim privrednim potencijalom, bude stabilizovana i dobije sve uslove i bude podstknuta za snažan razvitak, jer je to od velike važnosti i koristi za ceo region".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: