Sukob interesa u Kabinetu

Beograd --

Izvor: B92 Srbija
Podeli

Novinar nedeljnika "Vreme" Miša Brkić kaže da je Mobtel najbolji primer kako vlada Srbije danas funkcioniše.

U emisiji Kažiprst Radija B92 u četvrtak, Brkić je rekao da u Koštuničinom kabinetu postoji neskriven sukob interesa i neskriveno lobiranje. „Ja sam do sada znao i živeo u ubeđenju da lobiranje postoji samo u parlamentu. Ovde se vrlo otvoreno pokazuje da neki članovi vlade imaju dil sa velikim privatnim kompanijama, sa biznismenima i to se ne krije“, kaže Brkić.

On kaže da neće da ulazi u to da li Mobtel treba da plati ono što je trebalo da plati. „Mislim da treba, evo otvoreno da kažem. Način na koji se vodi kampanja da se to plati meni suviše liči na osvetu i na promociju partijskog interesa. Strašno je što posle tri meseca postoji tako veliki sukob interesa u Koštuničinom kabinetu, potpuno neskriven sukob i potpuno neskriveno lobiranje. Od nekoga bi premijer morao da traži ostavku“, rekao je Brkić u emisiji Kažiprst Radija B92.

Iako je ministar finansija Mlađan Dinkić u sredu rekao da račun Mobtela neće biti deblokiran, ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić najavljuje deblokadu računa vrlo brzo: “Odbor za finansije i privredu zakazaće jednu sednicu gde će se veoma brzo razgovarati o računu. Predlog Vladi će biti da se deblokira Mobtel i ja se nadam da će to biti brzo urađeno, ako BK Trejd da garancije da će do okončanja sudskog spora uplatiti u šest rata svoje obaveze prema poreskim organima. Do sudskog spora da se deponuju sredstva da bi se to pitanje razrešilo, to je ponuda i BK Trejda”, kazao je Ilić.

Ekonomski novinar Slobodne Evrope, Biljana Stepanović, kaže za B92 da način na koji komuniciraju ministri kada govore o Mobtelu nije primeren. Stepanović je navela i da je spor oko Mobtela najočigledniji dokaz da Vlada ili mora hitno da se rekonstruiše ili joj preti raspad: "To nikako nije dobar običaj u normalnoj i stabilnoj vladi, ali možemo da postavimo drastičnije pitanje: kako je moguće da jedan ministar, mrtav hladan, kaže da će da lete glave zbog Mobtela. On nije precizirao da li će da lete figurativno ili, može biti, bukvalno. Šta to uopšte znači? Ja razumem da se gospodin Bogoljub Karić bori da ne plati porez, 35 miliona evra nije mali novac, to je legitimno sa njegove strane, ali nije normalno da jedan ministar u vladi do te mere zalegne za jednu privatnu kompaniju, da već preti letenjem glava svojim kolegama u vladi i da to tako prođe", kaže Stepanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.