10 miliona EUR garancija za stanove

Izvor: B92

Utorak, 04.05.2004.

21:20

Default images

Naplata poreza i akciza toliko je uspešna da su prihodi veći od očekivanih i nema potrebe za rebalansom budžeta.

Ministar finansija Mlađan Dinkić rekao je da će Skupština u sredu razmatrati nekoliko finansijskih zakona – o akcizama na dizel gorivo i uvoznim priridnim sokovima, o izmenama Zakona o javnim nabavkama, o izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, o osiguranju i Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita.

Ako skupština Srbije usvoji zakon o nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita, to znači da će država sa 10 miliona evra uloga garantovati bankama da će u slučaju da građani prestanu da plaćaju kredit, platiti razliku između cene stana i prodajne cene na tržištu.

“Svi troškovi, cela kreditna istorija se predstavlja u ovom obrascu, kao i lična primanja, ne samo onog ko traži kredit, već i bračnog para, cele porodice, tj. domaćinstva koje će se zadužiti. Na bazi toga odobrava se stambeni kredit i stavlja se hipoteka na objekat koji se kupuje – to može biti i novogradnja i postojeći stambeni objekti. Bitno je da objekat bude uknjižen, da bi uopšte mogao da postane predmet rada Korporacije i bankarskog kredita”, rekao je Dinkić na brifingu za novinare.

Hipotekarni krediti odobravaće se na najmanje 20 godina, a ministar na osnovu modela koji već 60 godina sprovodi Kanada, kaže da će u narednih nekoliko godina kamate koje iznose 9 odsto biti mnogo niže. “Ukoliko se desi da neko ne vraća uredno kredit, banka tu hipoteku, taj stan, može prodati na tržištu. Razliku između stvarne cene stana i cene koja se ostvari prodajom u trenutku kada neko prestane da izmiruje obaveze, tačnije 75-80 odsto gubitka, država pokriva preko nacionalne koorporacije”, rekao je Dinkić.

Prema proceni stručnjaka Ministarstva finansija, za stan od 60 kvadrata u Beogradu uz učešće od 30 odsto kupci bi trebalo da plaćaju 389 evra mesečno. Za isti takav stan u Nišu trebalo bi izdvojiti 208, a u Kikindi 151 evro mesečno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: