Nakon ubistva Zorana Đinđića, akcija Sablja i suđenje

Izvor: B92

Petak, 12.03.2004.

17:12

Default images

Nekoliko sati nakon ubistva Zorana Đinđića, uvedeno je vanredno stanje koje je trajalo 40 dana. Osumnjičeni za učešće u ubistvu premijera, Dušan Spasojević i Mile Luković ubijeni su 27. marta u pokušaju policije da ih uhapsi. Optužnica za učešće u ubistvu podignuta je 21. avgusta prošle godine, a prvi na listi okrivljenih, Milorad Luković-Legija, nalazi se u bekstvu.

U policijskoj akciji "Sablja" privedeno je 11.665 osoba, među kojima je bilo partijskih funkcionera, visokih vojnih oficira, nosilaca pravosudnih funkcija i estradnih zvezda, a neki od njih su proveli neko vreme u pritvoru. Novinar nedeljnika Vreme Jovan Dulović kaže za B92 da policija u akciji Sablja, između ostalog nije uspela da otkrije novac kojim su raspolagali glavno osumnjičeni za ubistvo Zorana Đinđića: “Nova koji je negde sklanjan od strane kriminalaca, dobrim delom sada služi i za plaćanje advokata za odbranu. Međutim za taj novac se ne zna gde je, koji su mu tokovi; ništa nije pronađeno, a reč je o ogromnim parama”, kaže Dulović.

U Specijalnom sudu u Beogradu 22. decembra 2003. počelo je suđenje optuženima za ubistvo premijera Đinđića. Od ukupno 13 optuženih, osmorica su u bekstvu. Sudsko veće i advokati u ovom procesu najveći deo vremena u protekla dva i po meseca potrošili su na postavljanje i rešavanje proceduralnih pitanja, tako da suđenje praktično nije odmaklo od početka.

Opširnije u Temi dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: