Koštunica: Sporazum još je na stolu, izbori bolji od većinske vlade

Izvor: B92

Nedelja, 25.01.2004.

10:54

Default images

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je za Politiku od nedelje da je sporazum o saradnji stranaka takozvanog demokratskog bloka još na stolu i da je otvoren za sve primedbe, pa i za promene. Koštunica kaže da bi se, u slučaju dileme "ponovljeni izbori ili većniska vlada" opredelio za izbore. "U ovom trenutku bi bilo veoma teško, posle svega što se dešavalo tokom prethodnih godina, prihvatiti ideju većinske vlade. To bi značilo, recimo, da zanemarimo ono što se događalo u parlamentu ili sa odlukama Ustavnog suda". Koštunica kaže da DSS nudi "kompromisno rešenje – vladu u kojoj partije sa liste Demokratske stranke ne bi bile direktno predstavljene, međutim, ne bi bile ni isključene iz pripreme zakonskih predloga i drugih akata".

Na pitanje da li DSS pristaje na zahtev DS da joj pripadne mesto predsednika Skupštine kako bi nastavila razgovore o vladi, Koštunica je rekao: "Što se samog predloga tiče, ne izjašnjavajući se o tome do kraja, vidim u njemu jednu manu". "Skupština Srbije je, kao najviši organ vlasti, u prošlom sazivu bila u teškom, da ne kažem ponižavajućem položaju, naravno najviše zbog nekoliko skandala koji su potresali ovu instituciju. Odgovornost za to najviše snosi skupštinska većina", rekao je Koštunica, ali uz ocenu da "ne treba zaustavljati bilo kakav predlog, jer važno je da obrazujemo vladu koja će se pozabaviti potrebom donošenja novog ustava, izbornih zakona i drugih propisa, neophodnih za sređivanje stanja u državi i ekonomiji". "Hajde da kažemo da se o svemu može razgovarati, jer koalicioni sporazum nije ponuđen po principu 'uzmi ili ostavi', nego da bismo se dogovarali", izjavio je predsednik DSS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: