Vučetić: Ako padne Mićić najstariji potpredsednik ima sva ovlašćenja predsednika

Izvor: B92

Nedelja, 19.10.2003.

14:19

Default images

Najave o mogućem raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora u slučaju pada Nataše Mićić sa mesta funkcije predsednika Skupštine Srbije i izglasavanja nepoverenja Vladi, otvorila su u javnosti pitanja ko bi mogao da raspiše izbore, odnosno obavi konsultacije u vezi sa formiranjem nove vlade. Poslednjih dana eksperti su na različite načine tumačili pravne propise pa i najviši akt, tako da smo na ista pitanja skoro svakog dana dobijali različite odgovore. Predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić u razgovoru za Radio B92 izjavio je da bi u slučaju izglasavanja nepoverenja Nataši Mićić na istoj sednici  moralo da se pristupi izboru novog predsednika parlamenta. Do tog izbora - najstariji potpredsednik, što je u ovom slučaju SPS-ovac Ljubiša Maravić, vrši funkciju čelnika parlamenta, sa svim ustavnim ovlašćenjima. “U trenutku kada Skupština bude izabrala novog predsednika, on preuzima sva prava i odgovornosti, uključujući i raspisivanje izbora, ukoliko se za to steknu uslovi. Naime, ako bi neka nova pralamentarna većina oborila, tj. razrešila sadašnju predsednicu Skupštine, sasvim je jasno da bi ta većina raspolagala kapacitetom da na istoj sednici izabere novog predsednika Skupštine”, rekao je Vučetić za Radio B92.

Na drugoj strani, ako kabinet premijera Živkovića izgubi poverenje u parlamentu, funkcioner Skupštine koji vrši funkciju predsednika Republike mora da obavi konsultacije sa šefovima poslaničkih klubova. “Potrebno je da  predsednik Republike, odnosno v.d. predsednika Republike, izvrši konsultacije, ukoliko dođe do izglasasvnja nepoverenja, i da utvrdi da li među novom parlamentarnom većinom ima koalicionog ili političkog sporazuma za formiranje nove vlade. Ako do toga dođe, onda se mandat obavezno poverava predstavniku te nove parlamentarne većine, a ako ne, onda se raspisuju izbori. Prema Zakonu o izboru narodnoh poslanika, najraniji rok je 45 dana od raspisivanja, a najduži 90 dana”, rekao je Vučetić. Ukoliko  najstariji potpredsednik bude vršio funkciju v.d. predsednika Skupštine, on će biti i v.d. predsednika Republike.

U kontekstu priče o eventualnoj promeni nekih odredbi važećeg izbornog zakona, naročito onih koji se odnose na cenzus, pitali smo predsednika Ustavnog suda da li kroz prizmu vanrednih parlamentarnih izbora ima vremena za njegovu promenu. “Ta mogućnost postoji ukoliko parlamentarna većina, ako opstane većina koja je postojala pre tri dana i koja nije DOS-ova, odluči da promeni nekoliko članova izbornog zakona. To se, doduše, u demokratskim društvima ne praktikuje u godini izbora, ali, svakako, u našim uslovima to bi moglo da se legalno učini pre početka izbornih procedura”, rekao je Vučetić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: