Živković ponudio angažman vojske SCG u mirovnim misijama?

Izvor: B92, Beta

Utorak, 05.08.2003.

16:49

Default images

Kako je javila američka TV mreža CNN, premijer Srbije Zoran Živković ponudio je, tokom svoje nedavne posete Vašingtonu, da hiljadu vojnika Vojske Srbije i Crne Gore bude angažovano u međunarodnim snagama u Iraku. Živković je tom prilikom rekao da bi se vojnici Srbije i Crne Gore mogli pridružiti američkim snagama i na drugim mestima, "gde Sjedinjene Države odluče da bi to bilo potrebno".

Zvanične potvrde ove informacije nije bilo do utorka uveče. U Službi za informisanje Vlade Srbije agenciji Beta je rečeno da će premijer na pitanja o ovoj temi govoriti na redovnoj konferenciji za novinare krajem nedelje. U Ministarstvu odbrane Radiju B92 je rečeno da je u pitanju ozbiljna tema, koju ne žele da komentarišu pre Živkovićeve zvanične izjave. B92 nije uspeo da stupi u kontakt ni sa predsednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem. U svakom slučaju, i bez obzira na ponudu koju je srpski premijer dao američkim zvaničnicima, konačnu odluku o eventualnom slanju naših snaga u misiju podrške vojsci SAD-a mogu dati samo organi državne zajednice, odnosno Vrhovni savet odbrane, a možda i parlament. Ovo je potvrdio ministar spoljnih poslova Goran Svilanović. "To mogu biti samo profesionalci, samo profesionalni vojnici, i to samo oni koji su izrazili saglasnost da dobrovoljno učestvuju u takvim misijama. Koja će to biti specijalnost, koliko će ljudi uključeno i da li će uopšte doći do realizacije ovog predloga, za to ćemo sačekati da, s jedne strane, odluku najpre donesu naši nadležni organi, a sa druge strane da vidimo koje su uopšte potrebe tih misija", rekao je Svilanović za RTS.

Sa druge strane, kako je Radiju B92 rekao izvor blizak vrhu Državne zajednice, ponuda premijera Živkovića je preuranjena. "U organima Državne zajednice nije se zvanično raspravljalo o našoj podršci američkim snagama. Takođe, rano je govoriti o bilo kakvim konretnim koracima, kada za vojnu bilateralnu pomoć Sjedinjenim Državama ne postoje zakonski preduslovi, odnosno odgovarajuća rezolucija ili neki drugi dokument", rekao nam je taj dobro obavešteni izvor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: