Rat u Iraku

Izvor: B92

Utorak, 15.04.2003.

09:35

Default images
Ministarstvo odbrane SAD je sopštilo da su velike borbe u Iraku okončane i da su ostali samo okršaji sa ostacima bivšeg iračkog režima. Američke trupe u potpunosti kontrolišu grad Tikrit, rodno mesto Sadama Huseina, a komanda savezničkih operacija u Kataru je objavila da su američke trupe u gradu naišle na slabiji otpor nego što su očekivale. Istovremeno, u ponedeljak uveče je zvanično objavljeno da je u Iraku poginulo 118 američkih vojnika, od čega 105 u borbenim dejstvima ili "prijateljskoj vatri", a 13 u drugim incidentima. Portparol Pentagona, pukovnik Džim Kasel, naveo je i da je u borbama ranjeno 495, a u incidentima 56 američkih vojnika, dok se četvorica vode kao nestali.

U eksploziji granate na jednom kontrolnom punktu u Bagdadu u ponedeljak su poginula dva američka vojnika, a dva su ranjena. Jedan oficir je rekao da se izgleda radi o o nesrećnom slučaju. Ulicama Bagdada patrolira više od 2.000 policajaca kako bi bio uspostavljen javni red posle višednevne opšte pljačke. Slične patrole uvedene su i u Basri, drugom po veličini gradu u Iraku.

Kako se rat u Iraku definitivno bliži kraju, rastu tenzije između Britanije i SAD s jedne, i Sirije s druge strane. Posle predsednika SAD Džordža Buša i ministra odbrane Donalda Ramsfelda, koji su optužili Siriju da je isprobavala hemijsko oružje i dozvolila nekim iračkim zvaničnicima da utočište nađu na njenoj teritoriji, državni sekretar SAD Kolin Pauel nagovestio je i neke konkretne korake kojima bi Damask mogao biti kažnjen: "Kada je reč o Siriji, razmatramo mogućnost preduzimanja diplomatskih, ekonomskih i nekih drugih mera. Verujemo da bi u svetlu novih okolnosti oni trebalo da razmotre svoje poteze i ponašanje, ne samo po pitanju toga kome pružaju utočište i o proizvodnji oružja za masovno uništavanje, već i u vezi s podrškom terorističkim aktivnostima. U regionu je nastala nova situacija i nadamo se da će sve zemlje u tom regionu razmisliti o dosadašnjem ponašanju" rekao je on.

Britanski ministar spoljnih poslova Džek Stro takođe je upozorio Siriju da prihvati novu realnost i rekao da postoje indicije njene značajne saradnje sa Irakom u poslednjih nekoliko meseci. Portparol Bele kuće Ari Flajšer izjavio je da je CIA u ponedeljak podnela javni izveštaj Kongresu da Sirija poseduje smrtonosne agense i da je ta zemlja već dugo na listi zemalja koje podržavaju terorizam. Saveznička komanda u Kataru saopštila je da Sirijci predstavljaju većinu stranaca koji se u Iraku bore na strani bivšeg režima. Sirija je odbacila američke optužbe da poseduje hemijsko oružje i da skriva saradnike Sadama Huseina i objavila da je zatvorila granicu sa Irakom.

Ujedinjene nacije su odložile povratak svog međunarodnog osoblja u Irak, pošto je američka vojska saopštila da ne može da garantuje njihovu bezbednost tokom putovanja u tu zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: