Petak, 14.04.2006.

07:34

Sporan Zakon o verskim zajednicama

Srbija bi uskoro trebalo da dobije Zakon o crkvama i verskim zajednicama, sporan po mnogim odredbama.

Izvor: B92

Default images

Status verskih zajednica tako bi, posle 60 godina, trebalo da bude regulisan. Iako su Savet Evrope i brojne domaće nevladine organizacije tražile privremeno povlačenje Predloga zakona iz skupštinske procedure radi javne rasprave, ministar vera Milan Radulović odgovara da Vlada nema nameru da odloži njegovo donošenje.

SE je u prvoj analizi predloženog zakona Vladi kao predlagaču zamerio na nepoštovanju standarda te organizacije. Venecijanska komisija, kao telo SE, između ostalog je preporučila da diskreciona ovlašćenja ministra vera budu ograničena, da slobode neregistrovanih verskih grupa budu veće i da pravni status kanonskih zakona bude preciziran.

Ministar vera kaže da su razlozi za neprihvatanje preporuka SE drugačiji. "U Predlog zakona nisu ugrađene njihove sugestije da u Srbiji bude poništen verski pluralizam, praktično da se negira da postoji više crkava i verskih zajednica, da svakoj crkvi i verskoj zajednici bude oduzeto pravo da ima ime, prezime i identitet", kaže ministar.

Poslanici G17 plus žestoko su kritikovali predlog predstavnika svog koalicionog partnera. Jedna od najčešće pominjanih zamerki odnosila se na mogućnost održavanja verskih obreda u državnim institucijama kao što su škole, bolnice i vojni i policijski objekti. Ksenija Milivojević iz G17 plus kaže da bi posledica takve odredbe bila da bi i oni koji to žele i oni koji to ne žele bili u situaciji da tolerišu verske obrede gde njima nije mesto.

Nevladine organizacije zameraju ministru vera da je pri definisanju tradicionalnih crkava i verskih zajednica diskriminsao verska opredeljenja građana i smatraju da su crkveni funkcioneri dobili prevelik strepen autonomije, odnosno neku vrstu imuniteta za govore tokom bogosluženja, a koji bi po civilnim zakonima bili kažnjivi. Miljenko Dereta, predsednik Građanskih inicijativa, kaže da ima mnogo primera da su slične stvari podsticale versku i nacionalnu netoleranciju i pozivale na verske i druge sukobe.

Predstavnik Rimokatoličke crkve u Beogradu Stanislav Hočevar upozorio je da je predložen zakon drugačiji od onog koji je dogovoren.

Predlog zakona bi trebalo da se pred poslanicima nađe sledeće nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: