Utorak, 11.07.2023.

12:57

Kako Srbija i region gledaju na EU?

Nivo poverenja u EU je porastao od zimus u većini zemalja kandidata za članstvo pri čemu je najviši u Albaniji a najniži u Srbiji, pokazalo je istraživanje.

Izvor: Beta

Kako Srbija i region gledaju na EU?
EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Podaci novog istraživanja Eurobarometra pokazuju da u Albaniji poverenje u EU ima 77 odsto ispitanika ili šest procentnih poena više nego u istraživanju s početka godine.

Slede Bosna i Hercegovina, gde poverenje u EU ima 57 odsto ispitanih građana, Crna Gora sa 54 odsto, Severna Makedonija sa 48 odsto, Moldavija sa 44 i Turska sa 41 odsto.

U Srbiji 32 odsto građana ima poverenja u EU, što je dva procentna poena više nego u januaru/februaru, dok je onih sa suprotnim stavom 61 odsto ili jedan procentni poen više.

Da bi članstvo u EU bilo dobra stvar za Srbiju smatra 31 odsto građana, 32 odsto misli da bi to bilo loše dok 36 odsto misli da to ne bi bilo ni dobro ni loše.

Istovremeno nešto više od polovine ispitanika u Srbiji (54 odsto) misli da bi Srbija imala koristi od članstva u EU.

Na pitanje kakvu sliku generalno imaju o EU, 33 odsto je odgovorilo pozitivnu, 36 odsto negativnu a 31 odsto neutralnu.

Kada je reč o ratu u Ukrajini, 68 odsto građana Srbije misli da će imati ozbiljne ekonomske posledice po zemlju dok isto na nivou EU misli 83 odsto ispitanika.

Takođe se 67 odsto ispitanika u Srbiji ne slaže sa uvođenjem sankcija ruskoj vladi, kompanijama i pojedincima a 74 odsto se ne slaže sa kupovinom i isporukom vojne opreme Ukrajini.

Istraživanje za Prolećni Eurobarometar obavljeno je u junu na reprezentativnom uzoruku u članicama EU i kandidatima.

U Srbiji je intervjuisano 1.019 građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

20 h

Svet

Putine, ponižen si

Tri ruska sistema zemlja-vazduh koja je trebalo da štite Krim uništena su za svega nekoliko minuta u baražu projektila američke proizvodnje.

7:52

17.6.2024.

1 d

Podeli: