Četvrtak, 11.06.2020.

18:03

Rusko ministarstvo pozdravilo Trampov potez

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je pozdravilo izveštaje o planu predsednika SAD Donalda Trampa da povuče više od četvrtine američkih vojnika iz Nemačke.

Izvor: Tanjug

Rusko ministarstvo pozdravilo Trampov potez
Ilustracija: Getty images/ Alexandar Aksakov

Rusko ministarstvo je navelo da bi to doprinelo jačanju bezbednosti u Evropi.

Prema navodima medija, Tramp je odobrio da se broj američkih vojnika stacioniranih u Nemačkoj smanji sa 34.500 na ne više od 25.000.

"Pozdravili bismo svaki korak Vašingtona ka smanjenju svog vojnog prisustva u Evropi. Takvi koraci bi bez sumnje doprineli smanjenju mogućnosti za sukob i ublažili vojne i političke napetosti u Evroatlntskom regionu", rekla je portparolka Ministarstva Marija Zaharova.

Ona je rekla da je veliko američko vojno prisustvo u Nemačkoj "ostatak Hladnog rata" i pozvala SAD da iz Nemačke povuku i svoje taktičko nuklearno oružje.

Nemačka vlada je u sredu potvrdila da SAD razmišljaju o smanjenju broja svojih vojnika u Nemačkoj, i naglasila da još nema odluke o tome.

Nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp Karenbauer je ove nedelje upozorila da bi smanjivanje trupa SAD više štetilo NATO-u, nego odbrani Nemačke.

Odnosi Rusije i Zapada su na najnižem nivou posle Hladnog rata zbog ruskog pripajanja Krima i borbi ruskih sepratista u Ukrajini, zbog navodnog mešanja Moskve u američke izbore 2016. i drugih pitanja.

Moskva smatra NATO snage blizu ruske granice glavnom pretnjom za svoju bezbednost.

Zaharova je upozorila Vašington da vojnika povučene iz Nemačke ne premesti u Poljsku, jer bi se time pogoršala situacija i podrili izgledi za dijalog Rusije i NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: