Utorak, 08.10.2019.

17:30

Bivši pripadnici Islamske države biće deportovani u BiH

Devetorica bivših pripadnika Islamske države do kraja sedmice trebalo bi da budu deportovani u Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: Beta

Bivši pripadnici Islamske države biće deportovani u BiH
Ilustracija: Depositphotos/ zabelin

Oni će odmah biti prebačeni u pritvor, objavio je sarajevski portal Žurnal.

Za šestoricom je raspisana crvena Interpolova poternica i oni će odmah biti prebačeni u nadležnost Suda BiH, dok je za trojicom raspisana potraga i njih će preuzeti pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH-SIPA.

Prema informacijama Žurnala, na spisku osoba koje će biti deportovane su Armin Ćurt, Senad Kasupović, Jasmin Keserović, Emir Ališić, Miralem Berbić, Hamza Labidi, Muharem Dunić, Emir Markota i Armin Dželko.

Svi su zarobljeni posle poraza ID i proteklih meseci su se nalazili u zatvorima na području Sirije i Iraka.

Jasmin Keserović iz Zavidovića poznat je iz nekoliko propagandnih video-snimaka ID, u kojima je pozivao na ubijanje hrišćana.

Poslednji takav video-snimak pojavio se u junu 2016. godine.

"Ustanite, muslimani. Ubijajte hrišćane i njihove sluge. U njihovim gradovima i državama. Postavljajte im eksploziv pod njihova auta, u njihove kuće, u njihove urede. Ubijajte ih snajperima i prigušivačima, ubijajte ih onako kako ste u mogućnosti, pa makar to bilo i nožem", govorio je u video-poruci džihadista Keserović.

Keserović se, prema iskazu zaštićenog svedoka, u Siriji oženio pastorkom beogradskog džihadiste Gorana Pavlovića.

U BiH će, do kraja sedmice, biti isporučen i Emir Ališić, čije je ratničko ime u ID bilo Evu Talha.

On je u Siriju otišao u decembru 2013. godine, a boravio je na području Azaza.

Prema informacijama bezbednosnih agencija BiH, bio je pripadnik jedinice Gorana Pavlovića, a držao je linije prema Oslobodilačkoj vojsci Sirije.

Na teritoriji ID bio je sa suprugom Sadžidom, te sinom i dve kćerke.

Na spisku osoba za deportaciju je i Armin Dželko, koji je u Siriji ratovao pod imenom Abdulah Rus. Bio je pripadnik jedinice Komandosi, kojom je komandovao državljanin BiH Bajro Ikanović koji je poginuo u Siriji.

Dželko je boravio na području Rake, gde je i zarobljen.

Ratničko ime Senada Kasupovića bilo je Muatesim, takođe je bio pripadnik jedinice Komandosi Bajre Ikanovića, koja je poznata i pod imenom El Akas.

Među državljanima BiH koji će biti deportovani ove sedmice trebalo bi da bude i Armin Ćurt, poznat kao Abdulah, koji je ratovao je na području Mimbidža i Al Baba.

Svima koji će biti deportovani u BiH sudiće se zbog krivičnog dela terorizma i preti im kazna dugotrajnog zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: