Petak, 03.05.2019.

21:39

Odmazda za ranjene izraelske vojnike: Ubijena tri Palestinca

Tri Palestinca, uključujući dvojicu ekstremista, ubijena su nakon što su meci ispaljeni iz pojasa Gaze ranili dvoje izraelskih vojnika, saopštili su zvaničnici.

Izvor: Beta

Odmazda za ranjene izraelske vojnike: Ubijena tri Palestinca
Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Izraelska vojska je navela da je jedan vojnik, pripadnik borbene jedinice, zadobio umerene povrede, a devojka na odsluženju vojnog roka lakše. Izraelski mediji navode da su meci ispaljeni iz snajpera.

Izraelski avion je potom odgovorio napadom na poziciju Hamasa u izbegličkom logoru Bureidž.

Osim dva poginula hamasovca još troje ljudi je ranjeno, prenosi AP saopštenje palestinskog Ministarstva zdravlja.

Još jedan 19-godišnji palestinski demontrant preminuo je ubrzo nakon što je ranjen na jugu pojasa Gaze.

Tim nasiljem prekinuto je smanjenje neprijateljstava koje je trajalo mesec dana, zahvaljujući posredavanju Egipta u zamenu za izraelsko smanjenje ograničenja uvedenih prema palestinskoj teritoriji.

Lideri Hamasa koji vlada pojasom Gaze optužili su Izrael da ne poštuje dogovor.

Oni su u četvrtak otputovali u Egipat na dodatne konsultacije.

Kairo se nadao da bi indirektni pregovori mogli dovesti do dugotrajnog prekida vatre.

Izrael je pooštrio blokadu pojasa Gaze otkako je islamski ekstremistički Hamas 2007. godine silom preuzeo kontrolu nad tom teritorijom na obali Sredozemnog mora, pobedivši snage lojalne rivalskom umerenijem Fatahu.

Izraelska strana je prošlog meseca proširila zonu za ribolov u Gazi, ali je ove nedelje povukla tu odluku nakon što su rakete ispaljene prema izraelskoj teritoriji.

Hamas takođe kaže da Izrael odlaže transfer novca Katara namenjen za pomoć pojasu Gaze gde živi dva miliona stanovnika i da nije preduzeo mere da se ublaži nestašica struje.

Nasilje je danas eskaliralo dok su hiljade Palestinaca demonstrirale na granici s Izraelom.

Ministarstvo zdravlja u pojasu Gaze saopštilo da je 50 Palestinaca zadobilo povrede tokom protesta na nekoliko mesta duž granične ograde.

Više od 200 Palestinaca i jedan izraelski vojnik ubijeni su u protestima duž granice koji se održavaju jednom nedeljno, obično petkom, od kraja marta prošle godine.

Danas je protestovalo oko 2.500 Palestinaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: