Slučaj Taton: Biće ispitani detalji

Odbrana osuđenih za ubistvo Brisa Tatona traži obnavljanje postupka zbog novih detalja objavljenih u javnosti. Ivica Dačić kaže da će sve biti ispitano.

Izvor: B92

Utorak, 28.08.2012.

12:52

Default images

Odbrana je zatražila saslušanje svih svedoka i očevidaca nakon što je objavljeno da postoji osoba koja tvrdi da Taton nije bačen sa stepeništa već da je sam skočio.

Predsednik vlade i ministar policije je tražio da mu se dostave svi podaci i izjave i istakao da će novi detalji biti značajni i zanimljivi za sve one koji su vodili istragu - policiju i tužilaštvo.

"U tom slučaju već je doneta sudska presuda, ali ako postoje neki novi momenti veoma je važno da ih naši istražni organi provere. Posle dostavljanja izjave biće preduzete određene radnje", rekao je Dačić.

Kako je rekla Zora Dobričanin, braniteljka Ivana Grkovića, obnavljanje postupka traži se posebno zbog toga što "Apelacioni sud nije kao dokaz cenio transkript telefonskog poziva lica koje je Hitnoj pomoći prijavilo da je Taton pao preko ograde, odnosno da nije bačen, kao i jer nije bio voljan da sasluša isto svedočenje očevica - radnika u garaži na Obilićevom vencu penzionisanog policajca Dragana C.

Ona je naglasila da ni sud ni tužilaštvo tokom procesa nisu bili zainteresovani da utvrde istinu i da je optužnica "bila sama sebi dokaz tokom procesa u kojem su optuženi bili prvo osuđeni na drakonske kazne", koje su odlukom Apelacionog suda prepolovljene i kreću se od sedam do 15 godina zatvora.

Ona je podsetila da su branioci 10 osuđenih krajem februara podneli Ustavnom sudu ustavnu žalbu kojom traže da naloži Apelacionom sudu u Beogradu ponovno odlučivanje po žalbama mahom pripadnika navijačke grupe Partizana "Irudućibili".

Ustavnom žalbom branioci osporavaju presudu ne samo Apelacionog suda, već i Višeg suda u Beogradu zbog, kako je navela Dobričaninova, brojnih kršenja ljudskih prava okrivljenih.

Presudom Apelacionog suda krajem januara optuženima za učešće u ubistvu Tatona prepolovljene su kazne koje su im bile izrečene prvostepenom presudom.

Penzionisani radnik MUP-a Dragan C., koji je radio na obezbeđenju garaže ispred platoa na kome je napadnut Bris Taton, tvrdi da je Taton sam skočio sa stepenica, kao i da mu je u policiji sugerisano da promeni takav iskaz. On kaže da je Apelacioni sud odbio da ga sasluša kao svedoka i on je odlučio da svoju izjavu overi u sudu i dostavi je advokatima odbrane, preko kojih se prethodnih dana pojavila u medijima.

Dačić je i juče rekao da zna za taj iskaz i da je odmah dao nalog da se ispitaju te tvrdnje, posebno u delu koji se odnosi na pritiske inspektora policije.

"Svaki novi detalji koji su vezani za taj slučaj, pošto je on već presuđen, će biti razmotreni. Ja sam tražio da mi se dostavi informacija oko toga i svi organi koji time treba da se bave će to razmotriti", naveo je Dačić.

U medijima je objavljen i transkript razgovora žene koja je prijavila Hitnoj pomoći Tatonov pad preko ograde između Siti pasaža i garaže na Obilićevom vencu. Kako se navodi, on je takođe ranije podnet Ustavnom sudu, a Apelacioni sud ni nju nije želeo da sasluša kao svedoka.

LDP: Pokušaj relativizovanja presude

Mladi Liberalnodemokratske partije protestovali su danas zbog dovođenja u pitanje pravosnažne presude za ubistvo francuskog državljanina i navijača fudbalskog kluba "Tuluz" Brisa Tatona, koji je na smrt pretučen u Beogradu 17. septembra 2008.

"Mladi LDP-a najoštije osuđuju pokušaj relativizovanja presude za ubistvo Tatona, koje se desilo 2008. godine i za koje je izrečena pravosnažna presuda nadležnog suda Republike Srbije. Jedna stvar se ne može promeniti, a to je da je u Beogradu ubijen mlad čovek", navodi se u saopštenju.

Oni smatraju da se "poslednjih dana javnosti nude neki novi dokazi sa ciljem da se u sumnju dovede pravosnažna presuda" čime se, kako se navodi, dodatno vrši pritisak na institucije tako što se prenosi izjava svedoka koji se do sada uopšte nije pominjao tokom istražnog postupka i samog sudskog procesa i time uznemiruje javnost u Srbiji.

Ako postoje nova saznanja, onda je to posao naših institucija, a ne onih koji žele da priču i ovaj tragičan događaj vrate u žižu interesovanja pokušavajući društvu da nametnu tezu o velikoj teoriji zavere.

"Ne želimo biti zluradi pa da angažovanje advokata okrivljenih Svetozara Vujačića dovodimo u vezu sa političkim promenama u zemlji, imajući u vidu da je jedan od istaknutih članova Srpske napredne stranke, ali svakako ne možemo ostati po strani dok se sve čini kako bi se osporilo ono što je napisano i izrečeno u pravosnažnoj presudi", navodi se u saopštenju.

LDP dodaje da će dalje bavljenje ovim slučajem i oglašavanje povodom tog slučaja biti srazmerno "nečijoj želji da insinuacije i medijska naklapanja pretvori u istinu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: