Kostunica: DOS i DSS vise ne vezuje koalicioni sporazum

Izvor: B92

Nedelja, 23.06.2002.

14:01

Default images

DOS i DSS vise ne vezuje nikakav koalicioni sporazum, izjavio je celnik Demokratske stranke Srbije i predsednik Jugoslavije Vojislav Kostunica. Na sednici Glavnog odbora DSS Kostunica je, bez pojasnjenja, nagovestio da ce DSS umeti da na najavu predsednickih izbora u Srbiji da pravi odgovor. "Koalicija nije ni zdrava, ni prava ako jedan njen clan insistira na tome da pretnjima ili potkupljivanjima svoju volju nametne svima ostalima. Tu nema koalicije. Postujemo redosled koraka koji smo davno proglasili za optimalan, dakle prvo Ustavna povelja, savezni izbori, Ustav Srbije, predsednicki i parlamentarni izbori u Srbiji. Ukoliko se od tog redosleda ipak necijom voljom ili zlovoljom odustane, umecemo da damo pravi odgovor. Nikakav koalicioni sporazum nas vise ne vezuje. Drugi su ga prekrsili i to ne jednom. Vezuju nas samo rec data biracima i interes Srbije i Jugoslavije", rekao je Kostunica. On je optuzio Demokratsku stranku Zorana Djindjica da vlada jednoumljem koje podrazumeva milosevicevsku metodologiju u sprovodjenju autoritarnih, antidemokratskih zamisli i planova. Kostunica je ukazao i na to da se od clanova Vlade Srbije koji su bili iz DSS ocekivalo da bespogovorno aminuju svaku premijerovu zamisao, a od bivseg predsednika Parlamenta i poslanika DSS da zatvaraju oci pred ociglednim krsenjima osnovnih principa parlamentarizma. On je ocenio da je, izbacivanjem poslanika DSS iz Skupstine Srbije, primenjen nezakonit metod koji je koristila vlast Slobodana Milosevica. ”Nikada to, medjutim,  Milosevic nije ucinio ovako otvoreno i bez zazora, uvek se trudio da takvim svojim postupcima da makar i privid legalnosti. DS se uopste nije trudila da prikrije svoje postupke", zakljucio je Kostunica. On je, istovremeno, rekao da je manir krsenja koalicionog sporazuma iz DOS prenesen i na koaliciju "Povratak", ocenivsi da pogubna odluka jednog broja ljudi iz te koalicije predstavlja "poigravanje s birackom voljom".

Posle Kostunice, Glavnom odboru DSS su se obratili Dragan Marsicanin i Zoran Sami, na delu sednice koja je bila zatvorena za javnost. GO DSS je raspravljao je o politickoj situaciji u zemlji i pravcima delovanja stranke nakon oduzimanja mandata njenim poslanicima u Skupstini Srbije. U saopstenju sa sednice se navodi da je razmotren i tok donosenja Ustavne povelje Srbije i Crne Gore. U GO DSS je izabrano je nekoliko novih clanova, a za potpredsednika stranke izabran je Obren Joksimovic, bivsi republicki ministar zdravlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: