Ujguri prebačeni iz Gvantanama

Administracija predsednik SAD-a Baraka Obame, prebacila je šestoricu Ujgura iz zatvora Gvantanamo na Kubi u Palau saopštio je Centar za ustavna prava.

Izvor: B92

Subota, 31.10.2009.

23:59

Default images

Posle prebacivanja šestorice Ujgura u zatvoru je ostalo još 215 zatvorenika. Zatvor Gvantanamo američki predsednik Barak Obama namerava da zatvori do 22. januara, uprkos političkim i zakonskim razlozima koji otežavaju ispunjenje tog cilja.

Vlada države Palau pristala je da prihvati najmanje 10 pripadnika zajednice Ujgura s većinski muslimanskog krajnjeg zapada kineske pokrajine Sinđang, koje su vlasti SAD uhapsile tokom rata u Avganistanu, pokrenutog posle terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. Četvorica Ujgura već su prebačena na Bermude, preneo je Rojters.

Centar za ustavna prava sa sedištem u Njujorku, koja štiti prava većine zatvorenika iz Gvantanama, potvrdio je da je šest Ujgura prebačeno u Palau.

Trojica su klijenti ovog centra, dok ostali predstavljaju drugi advokati. Transfer zatvorenika obavljen je pošto je Vrhovni sud odbacio stav administracije i 20. oktobra saopštio da će prihvatiti žalbu Ujgura koji su zahtevali da budu oslobođeni u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kongres je od Obamine administracije tražio da saopšti poslanicima kada planira transfer zatvorenika, a da zatim sačeka 15 dana ukoliko su oni prebačeni preko okeana, ili 45 dana pre nego što udju na američku teritoriju.

Kineske vlasti tražile su da Ujguri budu vraćeni u tu zemlju, ali je vlada SAD to odbila, smatrajući da bi oni tamo bili progonjeni, zbog čega je mesecima tražila državu koja bi ih prihvatila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: